Bøger / skønlitteratur

Spirit. Bind 15 : Sammy


Beskrivelse


Tegneserieepisoder. En række satiriske episoder fra den amerikanske underverden. I hovedrollen: detektiven Spirit, som politiet kalder en venligsindet "forbryder", og hvis virkelige identitet er ukendt.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Historierne i dette 15. Spinf-album stammer fra 1949-50, tiden hvor Hollywood producerede nogle af de mest fascinerende sort/hvide gangsterfilm og i flere af dem henlagde handlingen til øernesyd for Florida og lod dem befolke af gangstere og andet godtfolk, der følte at storbyjorden brændte under dem. Det er noget af denne stemning, Will Eisner frembringer, ganske vist på sin lidtskæve facon og med sin lige så skæve helt, Spirit, den bløde mand men den hårde skal (lige til tidens trend). Samtidig er det på denne tid, hvor læseren bliver præsenteret for endnu en af Spiritssmå assistenter, nemlig drengen Sammy, med fortænder som en gnaver og et gå på mod som en bæver, der bygger sin første dæmning. Styrken i Eisners Spinï-historier ligger ikke i selve handlingen, defortælles ofte lidt sjusket og slutter gerne ganske brat, nej styrken ligger i selve persongalleriet rundt om helten, sære eksistenser, maniske forbrydere, vampede damer o.lign., altid fremstilletmed en gnist af særegenhumor og aldrig stereotype. I dette album forlader Spirit storbyen Central City, træt af det indviklede storbyliv og rejser ud til en række små øer og møder her det ovenforskitserede miljø og så selvfølgelig Sammy. Et børnevenligt album skriver pressemeddelelse, helt enig, men hvorfor kun børn?.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steffen Kronborg

d. 18. dec. 2018

Da Spirit-serien i sin tid udviklede sig fra at være en traditionel krimiserie til at blive en åben ramme omkring et indhold af stærkt varierende karakter (satire, melodrama, socialrealisme,mv.) fik Eisner brug for nye bipersoner til at udfylde de nye rammer. En af disse bipersoner var drengen Sammy, som også har lagt navn til årets samling af Spirit-episoder. Første gang læserenmøder Sammy, er han baseballtræner og Spirits modstander. Men de to bliver snart venner, hvorefter Sammy får rollen som en art assistent til Spirit. I flere af albummets 11 episoder er det dogSammy selv, der er hovedpersonen, som f.eks. i Robinson Crusoe-parodien om Dolan og Sammy i havsnød, eller i den moralsk-sentimentale fortælling om Sammy på sommerlejr. Disse 2 historierillustrerer Spirit-seriens utrolige spændvidde, som gør det helt umuligt at genrerubricere serien. Til forskel fra indholdet ligger seriens formelle struktur helt fast fra gang til gang : 7 sider,hvoraf den første altid rummer etstort splash-panel. Også Eisners let genkendelige tegninger er med til at skabe en stabil ramme omkring det foranderlige og uforudsigelige indhold, der 'kun' er isort-hvid denne gang. Men mon ikke Spirits mange trofaste unge og voksne fans vil vide at værdsætte albummet trods de manglende farver?.


Information

d. 3. feb. 1992

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 3. feb. 1992


Berlingske tidende

d. 7. okt. 1991

af

af

Jakob Stegelmann

d. 7. okt. 1991