Bøger / faglitteratur

Æret være mine døtre : en fars fortælling om at dræbe sit eget barn


Beskrivelse


Dokumentarisk beretning skildret af en norsk journalist, der i forbindelse med arbejde i Jordan lykkes at finde frem til en mand, der vil fortælle, hvordan han ad to omgange har dræbt for at genoprette sin families ære.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 27. feb. 2018

Få et indblik i gerningsmandens argumenter for at begå æresdrab. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for radikale miljøer, kvindeundertrykkelse og fremmede familiekulturer.

Den norske journalist, Lene Wold, er i Jordan i forbindelse med et andet projekt, da hun udsættes for et overfald. Overfaldet får hende efterfølgende til at tænke på, at hvis hun havde været en jordansk kvinde, kunne et overfald have udløst grund til at begå æresdrab. Derfor begynder hun at researche på området, og det lykkes hende at finde frem til en mand, der vil fortælle, hvordan han ad to omgange har dræbt for at genoprette sin families ære. Allerede som barn hjalp han sin far med at slå sin mor ihjel. Hun ville forlade faderen, fordi han var voldelig. Som voksen dræber han sin ene datter, da det viser sig at hun er forelsket i en anden ung kvinde. Han forsøger også at dræbe sin anden datter, men det mislykkes, og hun må i flere år efter drabsforsøget sidde i fængsel for at være beskyttet mod flere angreb fra familien. Wold argumenterer for at æresdrab er kulturbetinget, og ikke betinget af religion, som mange ellers antager.

Bogens vinkel er meget usædvanlig, idet vi følger dels gerningsmandens perspektiv, men også den ene datter, der undslap æresdrabet. Bogen er godt skrevet, men emnet er så grumt, at den sætter sig et brændende spor i sin læser.

Om æresdrab findes på bibliotekerne fx den dokumentariske beretning Sonay.


Kristeligt dagblad

d. 5. apr. 2018

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 5. apr. 2018


Politiken

d. 8. mar. 2018

af

af

Marcus Rubin (f. 1970)

d. 8. mar. 2018