Et lille stykke Danmarkshistorie får kød og blod i denne fortælling om Henriette Kaas, der gifter sig med lensgreven på Gisselfeld C.C.S. Danneskiold-Samsøe og ender med at realisere Holmegaard glasværk. For historieinteresserede og biografilæsere.
Gennem Henriette Danneskiold-Samsøe får vi indblik i et Danmark mellem oplysning og romantik og møder både Grundtvig, Baggesen og Oehlenschläger. Bogen hviler især på brevvekslingen mellem Henriette og hendes ven Peder Deichmann, og er både et tidsbillede, en kærlighedshistorie og et kvindeportræt. Forfatteren sætter sig i Henriettes sted og fortæller, på baggrund af brevene, begivenhederne som hun forestiller sig, Henriette har oplevet dem og reflekteret over dem. Beretningen begynder i 1825 to et halvt år efter, at Henriette har mistet sin mand. Herfra fortælles deres og hendes historie i tilbageblik for at ende med hendes død i 1843. Inden da har hun realiseret deres drøm om at etablere glasværk på herregården Holmegaard.
Bogen er velskrevet og fængende, hvis man bare er lidt historieinteresseret. Genremæssigt bevæger den sig ud over det biografiske og ind i legenden og fungerer rigtig godt som sådan. Personerne bliver nærværende, og man lever sig ind i dem. Samtidig efterlader bogen én klogere på en spændende periode i Danmarkshistorien.
Om Danneskiold-Samsøe slægten findes Kampen om Gisselfeld, fra 2012, som er mere kulørt og med fokus på en senere familiefejde.