Forfatteren er kritisk over for en stor del af det lægevidenskabelige paradigme og dets antagelser. Bogen er til dem, der interesserer sig for lægekulturen og for forskellige erkendelsesteoretiske grundsætninger, som er styrende for en lægevidenskabelig praksis. Den er ikke let at læse, og har mange lægefaglige udtryk.
H.I. har mange års erfaring som læge, især med speciale i energitabssygdomme (træthedssyndrom, fibromyalgi m.m.) H.I. mener, hans bog er en kættersk analyse af sundhedsvæsenets ortodokse holdninger til denne patientgruppe. 1. del er et idéhistorisk tilbageblik til cartesianismen. Herefter følger kapitler om lægekulturens skjulte forudsætninger, om markedskræfternes styring af det lægelige erkendelsesmønster, og lidt om de økonomiske og politiske motiver osv. Hele første del handler om erkendelser i lægevidenskaben. Bogens titel Blinde pletter refererer til lægernes positivistiske antagelser fra 1600-tallet. 2. halvdel handler om en "epidemi af energitab", hvor den nye forskning beskrives. H.I. mener, lægerne manifesterer "blaming the victim" i stedet for at se på sygdomsårsager i miljøet (fx tungmetaller, pesticider osv.).
Fra det yderste : lægen mellem Faust og empati, 2010 er lidt i samme genre.
Det er godt med fokus på lægestanden og dens bevæggrunde. Men mit indtryk er, at det drukner i hans omfattende kritik af lægestandens antagelser, og at sundhedsvæsenet er dysfunktionelt og med totalitær magtudøvelse. Et kritisk indlæg i sundhedsdebatten.