"9 er tallet" er en klassisk puslespilskrimi mens "Bortført" er en hårdkogt noirthriller. Til læsere af klassiske detektivfortællinger og til læsere af spændingslitteratur mere generelt.
I "9 er tallet" (der er den sidste Ellery-roman, der udkom i 1971) skal Ellery opklare mordet på en rigmand. I "Bortført", hvor Ellery ikke er med, begår tre kriminelle indbrud, mord og de bortfører en politimands datter og så går jagten ellers i gang. Ellery Queen er et pseudonym for de to amerikanske fætre Manfred B. Lee og Frederic Dannay og samtidig er Ellery Queen navnet på en amatørdetektiv og krimiforfatter, som er den gennemgående karakter i fætrenes forfatterskab. Oversættelsen er Leif Tronholms fra førsteudgaverne fra henholdsvis 1972 og 1970.
De to bøger viser spændvidden i forfatterskabet: intelligent og humoristisk detektivarbejde i den ene bog og hårdkogt sprog og handling i den anden. Ellery Queen er en klassisk detektiv, samtidig med at han er en metakarakter, og han siger blandt andet til sin far, om sit arbejde som forfatter, følgende i "9 er tallet": "Ingen i forlagsverdenen ænser en kriminalforfatter, undtagen når man kan profitere af hans ringe frembringelser. Vi er litteraturens arbejdsmænd.".
I forhold til puslespilsgenren er det oplagt at læse historier om Miss Marple (Agatha Christie) og Peter Wimsey (Dorothy L. Sayers), og jeg vil anbefale Nic Pizzolattos Galveston som et eksempel på en moderne noirthriller.