Bøger / faglitteratur

Da menneskerettighederne opstod : det moderne menneskes selvforståelse tager form


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Martin Hjelmborg

2007

Bogen er for alle med interesse for, hvordan ideerne om almene menneskerettigheder opstod og udviklede sig. Det gælder både fagfolk som læsere uden særlige forudsætninger, men også studerende og opgaveskrivende til og med de første år på videregående uddannelser. Med sin uhyre indsigt og grundighed i emnet kan den særligt anbefales til disse, men også andre alment interesserede, fx studiekredse, m.m.

Forfatteren er cand.mag. i historie og har skrevet fagbøger om bl.a. Japan i 80'erne. Bogen beskriver primært 1700-tallets oplysningstænkere i tiden op til Den franske Revolution og specielt deres tanker om det enkelte menneskes umistelige rettigheder. Det er udviklingen i Frankrig, England, det senere USA og de tysktalende lande, der beskrives i bogen, der starter med den generelle filosofiske udvikling op til 1700-tallet. Herunder de enkelte områders politik og debatklima, bl.a. om diverse tænkere, både de mere og de mindre betydningsfulde, deres liv, ideer og tanker om menneskerettigheder. Bogens sidste kapitel omhandler Den franske Revolution og dens indflydelse på ovennævnte ideer, samt en kort linje til nutiden. Indhold, om bogens indhold, konklusion, litteraturliste (da., eng., ty., svensk), personliste. En enkelt, velfortalt sprog uden brug af fagjargon.

Bogen tager som den eneste udelukkende dette specifikke område inden for oplysningstiden under en så grundig omhyggelig behandling.

Førsteklasses dybdeborende letlæselig fagbog om et centralt emne.