Interessen for tibetanernes skæbne og for deres åndelige leder dukker med mellemrum op i medierne, og der er også til stadig en vis interesse for den tibetanske buddhisme Dalai Lama praktiserer.
Den tibetanske bondesøn blev som kun 3-årig udpeget til at være den 14. reinkarnation af Dalai Lama og var 21 år da han af det kommunistiske Kina i 1959 blev tvunget i eksil. Den indisk fødte amerikanske journalist Mayank Chhaya skriver om Tibets åndelige leder på baggrund af en række personlige samtaler, og tegner et portræt af munken der ene mand, ud fra et buddhistisk og pacifistisk livssyn, taler sit folks sag over for verdenssamfundet. Diskussionen om Tibets krav på at optræde som selvstændig nation trækker linjer mere end 1000 år tilbage. Forfatterens sympati er klart på Dalai Lamas side, men han virker objektiv i udredningen af de historiske forudsætninger og han er ikke ukritisk over for eksil-tibetanerne og deres mulighed for at overtage magten i et befriet Tibet.
Frihed i landflygtighed, 1998 er den 14. Dalai Lamas selvbiografi. Erik Meier Carlsens Tilstedeværelsen, 2007 og Pico Iyers Den åbne vej, 2008 har større vægt på personen end på de politiske og historiske forudsætninger for konflikten med Kina.
En velfortalt biografi om munken og nobelprismodtageren Dalai Lama og med en udredning af de historiske forudsætninger for det tibetanske krav om selvstændighed.