Bogen henvender sig til alle som på et akademisk niveau ønsker sig en dybere forståelse af Danmarks krigsdeltagelse.
Bogen er blevet til på baggrund af en forelæsningsrække afholdt i 2011 på Københavns Universitet. Den har 2 ambitioner: dels at forklare skiftet i dansk udenrigspolitik, så det nu er legitimt at bruge militær magt, dels de politiske konsekvenser og udfordringer heraf. Bogens 9 forfattere er alle fremtrædende militære forskere, og kapitlerne rummer temaer som danskernes krigsglæde, Danmarks militære aktivisme, analyse af de seneste forsvarskommissioner og demokratiske udfordringer i relation til krigsdeltagelse. Bogen rejser samlet nogle væsentlige problemstillinger i forbindelse med Danmarks krigsdeltagelse.
Flere bøger har beskæftiget sig med dansk krigsdeltagelse på dette faglige niveau. Den meget omfattende Et land i krig, 2012, og debatbogen Den gode krig?, 2011, om Danmarks deltagelse i Afghanistan 2006-2010 er de der kommer nærmest nærværende, som i højere grad beskæftiger sig med demokratiske og politiske konsekvenser.
Aktuelle og kompetente forskningsbaserede analyser af konsekvenser og udfordringer politisk og demokratisk af dansk militær aktivisme og krigsdeltagelse.