Når børn fra 12 år og også voksne har læst de to unge menneskers beretning om livet før, under og efter deres flugt til Danmark, så har læseren fået indsigt og stof til eftertanke. Bogen er velegnet til arbejde med temaet: flygtninge.
Den 16-årige Anna fra Tjetjenien og 19-årige Mansour fra Afghanistan har fortalt til journalist og forfatter Lene Møller Jørgensen, der bl.a. har skrevet serien Ravets børn, 2011. I hendes gengivelse står de to levende og autentiske for læseren, deres vanskelige leveforhold før og under flugten og efter de er kommet til Danmark. I 2009 er Anna 15 år og bor i Grosnij. Faren er forsvundet, dræbt? Anna og lillebroren må klare sig, da moren en dag ikke kommer hjem. Soldater opsøger dem og tæver dem. Efter måneder dukker moren op, tortureret og voldtaget. De flygter til Danmark og får asyl. I 1998 i Kabul er Mansour 6 år. Hans mor dør og senere dræbes hans far af Taleban. En moster betaler i 2002 for at de kan flygte. Efter en lang og farefuld flugt kommer han og hans bror til Danmark i 2004 og får asyl efter 1 1/2 år. Der er et velfungerende forord og efterskriften fortæller om asylforhold og regler i Danmark. Man fanges ind af beretningerne, hvor de to skiftes til at fortælle. Sproget flyder, beskriver alt levende og intenst. For- og bagside passer godt til indholdet.
Der er andre bøger om børn på flugt, men ingen som denne.
De unge og de vilkår, de har levet under, og deres kamp for at komme videre, gør et uudsletteligt indtryk, også fordi det er skrevet så intenst og lavmælt.