I Sverige er grænserne mellem "dem og os" stærke, og med afsæt i attentatet på en kendt tegneserieforfatter, fortælles der en dystotopisk fremtidshistorie. Bogen skriver sig ind i den aktuelle debat om flygtninge, og kan læses af samfundsengagerede læsere.
To år efter terrorhandlingen sidder pigen Annika indespærret på den retspsykiatriske anstalt Tundra. Her kommer hun i kontakt med en mandlig muslimsk forfatter, og fortæller ham, at hun kommer fra en anden tid. En tid hun beskriver som fascistisk, og en tid hvor alle muslimer skal underskrive den såkaldte statsborgerkontrakt. Kaningården er navnet på den muslimske ghetto, og den voldelige nationalistiske gruppe, ridderhjerterne, hærger. Sammen forsøger forfatteren og pigen at finde orden og mening i nutid og fremtid.
Johannes Anyuru skriver i et poetisk sprog, der løfter den umiddelbare socialrealistiske og samfundsdebatterende bog op til at være et stykke litteratur som fungerer på mange planer. Og med sin bevægelse i flere tider kan der næsten være noget Svend Åge Madsen over historien. Det er en god roman, hvor også det svenske politiske spor står stærkt. Læseren sættes i gang med at gøre sig sine egne overvejelser, og nogle vil være enig med forfatteren, andre vil ikke.
Et øje rødt er også en fin bog om muslimske indvandere og deres udfordringer og muligheder i Sverige.