Bogen henvender sig primært til universitetsstuderende og forskere, men kan appellere til en bredere kreds af interesserede i demokratidebatten.
Interessen for demokrati og debatten herom er steget meget i de senere år - især efter murens fald har emnet i stigende grad være i forskernes fokus. De 2 forfattere er ansat ved Aarhus Universitet, og i bogen beskæftiger de sig i 3 dele kvalificeret med demokrati og demokratisering i fortid, nutid og fremtid. I del 1 belyses hvorledes man har opfattet demokrati siden antikken med et særligt afsnit om den danske debat mellem Hal Koch og Alf Ross. Del 2 handler om demokratiets historiske udvikling, demokratiseringstendenser i forskellige dele af verden med særligt fokus på 1800-tallet og frem. Del 3, som er den mest omfattende, handler om forskellige teorier, forholdet mellem klassekamp og demokrati, internationale påvirkninger og udviklingen i tidligere kommunistiske lande.
En lang række bøger beskæftiger sig med demokrati og demokratiseringsprocesser. Lige udkommet er Demokrati som styreform og som ideologi, som dog har en bredere målgruppe end nærværende. Derudover kan nævnes Lene Andersens Demokratihåndbog, 2010 og Folket styrer : en grundbog om demokrati, 2010.
En introduktion til emnet demokrati og demokratisering belyst både historisk, teoretisk og på baggrund af forskellige demokratiopfattelser.