Books / fiction for children / noveller

Den onde Fyrste : Eventyr for Børn og Voksne


Description


Den onde fyrste har planer om at indtage hele verden. Men hvad sker der når man også vil i krig med selveste Gud? Illustrationer af Palle Wennerwald hvor fyrsten skildres som Adolf Hitler.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 4. Sep. 2018

By

By

Jacob Holm Krogsøe

d. 4. Sep. 2018

Et grumt H.C. Andersen eventyr med illustrationer af Palle Wennerwald, hvor historiens onde fyrste sidestilles med Adolf Hitler. Både til dem med interesse i H. C. Andersen og til interesserede i illustrationer med en politisk agenda. Et eventyr for store børn (12+) og voksne.

H.C. Andersen skrev i 1840 "Den Onde Fyrste. Et Eventyr." Eventyret handler om en ond og overmodig fyrste, der har planer om at indtage hele verden. Som her "Og han gik i Krig mod alle sine Naboer, og han besejrede dem alle." Der er tilknyttet ni farveillustrationer til eventyret, hvor fyrsten er identisk med Adolf Hitler og hvor der ligeledes drages paralleller til anden verdenskrig og Nazi-Tyskland. Udgaven med illustrationer af Palle Wennerwald, udkom første gang i 1947 Den onde Fyrste (Ill. Palle Wennerwald), og denne 2. udgave er forsynet med en nye tekster, af Anders Hjorth-Jørgensen, om eventyrets udgivelseshistorik samt en tekst om Palle Wennerwald.

Selve eventyret er kort og effektivt, grumt og allegorisk. Men det er Wennerwalds fremragende illustrationer, hvor der bruges træk fra propagandakunsten, der giver udgivelsen en ekstra pondus.

Det grumme eventyr kan også læses i andre illustrerede udgaver som Den onde fyrste og Den onde fyrste (Ill. Ole Pihl). Det er spændende at sammenligne de forskellige udgaver og de forskellige visuelle tolkninger af H. C. Andersens allegoriske tekstDen onde FyrsteDen onde FyrsteDet grumme eventyr kan også læses i andre illustrerede udgaver som Den onde fyrste og Den onde fyrste (Ill. Ole Pihl). Det er spændende at sammenligne de forskellige udgaver og de forskellige visuelle tolkninger af H. C. Andersens allegoriske tekst.


The libraries' assessment

d. 13. Dec. 1995

By

By

Vibeke Munch Kofoed

d. 13. Dec. 1995

H.C. Andersens grumme eventyr om den onde fyrste, der beruses af sin egen magt og til sidst udfordrer gud, findes også i en billedbogsudgave af Ole Pihl, hvor den udspilles i preussiske, monumentale rammer og grelle farver. Til sammenligning er billederne her nærmest nedtonede, tegningerne stramt komponerede med en rustik, meget stoflig overflade. De er holdt i blege, let disede farver, som dog tiltager i intensitet i takt med historiens dramatiske udvikling. Trods det enkle, afdæmpede udtryk rummer billederne stærke virkemidler. De lette, luftige og tilsyneladende idylliske billeder antager langsomt mere dystre, faretruende former og farver. Lemoine, der også har leveret smukke, intense ill. til Sue Alexander: Lëila viser her billeder, der ofte mere tolker end egentlig illustrerer teksten, bl.a. er de sorte fugle et gennemgående symbol på magtens udfoldelse. En fantastisk spændende og uhyggelig historie, der vist egentlig ikke er for børn, men som via denne billedtolkning transformeres til begreber og symboler, der via formidling vil kunne fængsle eventyrglade børn fra ca. 8 år og opefter. Teksten er tilpasset moderne retskrivning og sat op i grafisk eksperimenterende form, der er mere flot end egentlig medspillende og læsevenlig.


The libraries' assessment

d. 13. Dec. 1995

By

By

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 13. Dec. 1995

Georges Lemoine, som herhjemme kendes som illustrator af Sue Alexanders Leïla : en historie (1987) har skabt en meget smuk udgave af et af H.C.Andersens mindre kendte eventyr. Den onde og krigeriske fyrste har overvundet alverdens riger og folk og ruster sig nu for at sprænge himlens befæstning og underlægge sig Gud. En armada af fugletrukne og sværtbevæbnede luftskibe og en vældig krigshær står klar, da han må bukke under for en eneste lille myg. Det er et alvorligt eventyr uden anden humor end selve pointen. Illustrationerne understreger det allegoriske i stiliserede og douce nærmest slørede billeder, hvor flokke af sorte kragefugle er de eneste, der nyder godt af fyrstens grusomme fremfærd. En spændende medtolkning, som nok giver billederne grumhed, men ikke den gennemførte menneskelige grumhed, som ligger i eventyret. Handlingsmæssiget er det ikke blevet en bog, børn selv kan billedlæse (sprogligt kræves en voksenlæser). Den vil næppe heller opnå popularitet som oplæsningsbog. Det er nu alligevel forsøget værd og vil belønnes med fryd over den ondes overraskende endeligt. Bortset fra ny retskrivning er teksten original.