Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det nye folk : en fortælling om mennesker i Danmarks stenalder omkring år 2200 f. Kr.


Beskrivelse


Stenalderdrengen Gur opdager, at nogle fremmede har bosat sig på bopladsens jord. Kampen om jorden kommer til at koste menneskeliv.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Bang Petersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er nr. 1 i en række på (foreløbig) fire, som skildrer "Historien om et sted", bøgernes undertitel. Handlingen udspilles et sted i Danmark ved en stille fjord, og det er skønlitt.historielæsning, faction. Om det er forfatterens mening at lave en alternativ Danmarkshistorie i stil med Wernströms Sverigeshistorie, Trællene, vides ikke, men ideen med at anskue historiens gangud fra den jævne befolknings dagligdag er den samme, dog kan man ikke konstatere nogen bestemt holdning hos forfatteren. Fælles for alle fire bøger er den stilfærdighed, hvormed handlingenbeskrives, men alle bind er koncentreret om en spændende begivenhed, som de forudgående beskrivelser lægger op til. Et andet fællestræk er, at selv om bøgerne ikke er lavet for læseretarderede,lettes læsningen meget af bogens tekniske tilrettelæggelse: sat med Times, læsestreger første gang lange, vanskelige - mest sammensatte - ord forekommer samt de mange glimrende illustrationer ibåde s/h og pastelfarver, som sammenmed teksten udgør en meget fin helhed. Jeg må vurdere, at forfatteren og illustrator Robert Jensen udgør et meget fint team. Dette bind foregår i stenalderen o.år 2200 f.Kr., og læseren oplever tidernes skiften gennem drengen Gurs øjne. Man erfarer ved læsningen af denne bog - ligesom ved de øvrige tre - en masse om den tids skik og brug, tro og overtro,og højdepunktet i denne er, da en fremmed stamme trænger sig ind på de bosiddendes, bøndernes, enemærker, og de må til at tage stilling til en ny situation. Ud fra handlingen er drengen Gur 12-13år - sådan bedømmer jeg ham - men på s. 15 står, at han har "levet i flere år end han selv havde fingre og tæer", og den kan jeg ikke rigtig forstå. Til selvlæsning for de bedre læsere i 4. kl. ogopefter, men også god til oplæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Dette er 1. bd. i serien: Historien om et sted, som omfatter Det nye folk (stenalder), Gunild (bronzealder), Det store togt (jernalder), Rejsen til Hedeby (vikingetid). Med undtagelse af bd. 2er deres emne kultursammenstød. Som serietitlen siger, foregår de i samme geografiske ramme. Et kort på bøgernes s. 2 viser denne ramme med de detailændringer, som klima og kultur har betinget.Selv topografiske enkeltheder som f.eks. en stor, flad sten og et egetræ går igen fra et bd. til et andet. Dette binds emne er sammenstødet mellem det fastboende jættestuefolk og det indvandrendeenkeltgravsfolk. Herudover skildres en begravelse. Robert Jensen har illustreret med farvekridttegninger i sin velkendte stil. 2 illustrationer + omslag er i farver, resten er gengivet i s/h. Derer tale om en serie veltilrettelagte og smukke bøger, der levendegør vores oldtidshistorie, men børnelitteraturen har ikke hermed fået sin Den lange rejse, dertil er forfatteren dels for optaget afat demonstrerearkæologisk lærebogsstof og dels for bundet af vores "stenalderromantradition". Fra 10-11 år.


Jyllands-posten

d. 26. nov. 1980

af

af

Erh. L

d. 26. nov. 1980


Fyens stiftstidende

d. 26. aug. 1980

af

af

Peter V. Eriksen

d. 26. aug. 1980


Folkeskolen

årg 98, nr 37 (1981)

af

af

Per Birkebæk

årg 98, nr 37 (1981)


Aalborg stiftstidende

d. 7. juli 1980

af

af

Lars Borberg

d. 7. juli 1980