Den store medieomtale og Åsne Seierstads navn vil sikre stor, aktuel interesse blandt de læsere, der kan overvinde sig til at beskæftige sig med massemorderen Anders Breivik.
Åsne Seierstad, der er kendt for sine indfølte skildringer af almindelige menneskers vilkår under krige og voldelige begivenheder i fx Afghanistan og Irak, søger her at afdække hvad det var, der i hendes eget fredelige hjemland drev Anders Breivik til massemordet på 69 unge på Utøya i juli 2011. I en kronologisk, fremadskridende handling fortæller hun om Breiviks og udvalgte ofres historie i Norge frem til en minutiøs skildring af udåden, om den forkludrede håndtering af sagen fra politiets side og om den efterfølgende retssag. Der ligger en omfattende research til grund for hendes skildring af Anders Breiviks baggrund og opvækst, og for hendes forsøg på at trænge ind i hans tankeverden og finde psykologiske forklaringer på hans ekstreme holdninger.
Af den allerede temmelig omfattende litteratur på dansk om massemordet på Utøya, lægger Aage Storm Borchgrevink i sin En norsk tragedie, 2013 en tilsvarende vægt på at give en psykologisk forståelse af Breivik.
Åsne Seierstads læsere vil genfinde hendes velskrevne og nøgterne stil fra verdens brændpunkter i bogen om hendes samtidige bysbarn Anders Breivik, og om de uhyrlige begivenheder på Utøya. Men det vil givet være til diskussion, i hvilken grad de psykologiske forklaringer på hans adfærd er dækkende.