Denne bog om middelalderen henvender sig til en meget bred læsekreds, idet den kan både læses af fagfolk og af den interesserede amatør for slet ikke at tale om den, der bare vil læse om middelalderens historie for sin fornøjelses skyld.
Med udgangspunkt i det svindende romerrige fortælles historien om, hvordan Europa blev Europa, og der skabes en ny, fælles identitet. Bogen forklarer bl.a. bruddet mellem det østromerske, byzantinske og ottomanske rige med kulturforskelle. Bogen fortæller bredt om kirke og religion, om vikingetogter og folkevandringer og ikke mindst om politik og samfund. Der gøres meget ud af, hvordan samfundet var opbygget. I den kronologiske beretning er der mange referencer til nutiden, og dette hjælper både til at forstå middelalderen og vores egen tid. Forfatteren er historiker og museumsinspektør ved Frederiksborgmuseet.
Der ses ingen tilsvarende dansksproget indføring i middelalderens historie, men en verdenshistorie kan bruges. Forfatteren har tidligere bl.a. skrevet om Christian IV, 2007 og Enhjørningen Corfitz Ulfeldt, 2003.
Dette er en blændende gennemgang af middelalderens historie, skrevet af en meget vidende og godt skrivende historiker, der hele tiden bevarer overblikket, men alligevel får mange væsentlige detaljer med. Bogen er meget flot illustreret med vedkommende og meget oplysende ill. Læseren skal læse bogen langsomt, så han får det hele med. Det lykkes til fulde at få læseren til at forstå, at er der noget middelalderen ikke var, så er det mørk.