Gennem fire forskellige kunstneres værker søges det belyst, hvordan kunsten med sine egne greb kan kommentere den globale og politiske situation. For kunst- og litteraturinteresserede generelt og i særdeles for dem, som er interesserede i den samtids- og samfundskommenterende side af sagen.
Bogen falder i fem dele, hvor forfatteren i første del indkredser sit ærinde, der bl.a. handler om en "... vekselvirkning hos fire billedkunstnere og forfattere, der er fælles om dette ene, at forholdet mellem nation og verden bliver afhandlet, vendt og drejet i deres værker". De fire kunstnere, hvis værker tages i brug til formålet, er forfatter Sofi Oksanen, fotograf Trine Søndergaard, performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen og forfatter Kirsten Thorup.
Det lykkes forfatteren, ved hjælp af meget konkrete eksempler, at tydeliggøre, hvad det er, (visse) kunstværker kan politisk set. Politikken i æstetikken bliver til at få øje på. Foruden at vise hvordan de udvalgte kunstnernes værker tager del i den politiske debat, kan bogen også bruges som en indføring i, hvordan man kan tolke kunst generelt, hvilket bidrager til udvidet brug af bogen. Niveauet er akademisk.
Det er meget nærliggende at læse bøger af Sofi Oksanen og Kirsten Thorup sammen med denne bog fx Stalins køerTilfældets gudKøn og kultur af Oksanen og Tilfældets gud af Thorup. Forfatteren har også udgivet andre bøger om kunst og litteratur i et historiske perspektiv fx Køn og kulturDet er meget nærliggende at læse bøger af Sofi Oksanen og Kirsten Thorup sammen med denne bog fx Stalins køer af Oksanen og af Thorup. Forfatteren har også udgivet andre bøger om kunst og litteratur i et historiske perspektiv fx Køn og kulturDet er meget nærliggende at læse bøger af Sofi Oksanen og Kirsten Thorup sammen med denne bog fx Stalins køer af Oksanen og Tilfældets gud af Thorup. Forfatteren har også udgivet andre bøger om kunst og litteratur i et historiske perspektiv fx .