Biografi skrevet af to journalister om en skæbne fra 2. verdenskrig: en nulevende dansk kvinde, som sad tre år i japansk krigsfangelejr på Java. Et dokument for alle med interesse for 2. verdenskrig.
For mig har det været ret interessant at læse denne beretning fortalt af den nu 93-årige Therese Severin Petersen. Jeg har nemlig selv familie, som omkom i en japansk krigfangelejr og har af gode grunde aldrig vidst ret meget om deres skæbne der. Men i denne bog får man en grundig beskrivelse af Thereses hverdag, som i tre år klarede sig i lejre med to små børn. Resten af hendes familie var i andre lejre, hvor både hendes far og mand omkom. Therese var dansk lægedatter på Java og engelsk gift, indtil krigen vender op og ned på det hele. Fra et liv med tjenestefolk og nok af alting, befinder hun sig i en verden, hvor maden er knap og ulækker, og dagene går med at klare sig så godt som muligt. Men midt i al det triste og meget trivielle lejrliv, oplever man også en overlever med et postitivt sind, som knytter venskaber med de andre internerede. Efter krigen slipper hun først til England, inden hun gifter sig med en dansker. Bogen er illustreret med private fotos. Den ene forfatter er hendes barnebarn.
Nan Lillelunds En brutal bagage (04/19) handler om det samme.
Som et dokument fra en grusom krig, der har sat spor hos mange mennesker, er bogen interessant. Men jeg savner måske lidt mere om, hvordan det ophold må have påvirket både hende og børnene senere i livet.