Bøger / faglitteratur

Miraklet ved Påø : krigsfangerne på Langeland 1945


Beskrivelse


Vigtig beretning om krigsfangerne, der strandede ved Langeland i maj 1945 og blev mødt med åbne arme af lokalsamfundet. For (lokal)historisk interesserede.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. dec. 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 9. dec. 2020

Vigtig beretning om krigsfangerne, der strandede ved Langeland i maj 1945 og blev mødt med åbne arme af lokalsamfundet. For (lokal)historisk interesserede.

Da 2. verdenskrig nærmede sig afslutningen befandt 1400 franske og sovjetiske krigsfanger sig på en tysk flydedok, der var strandet ved Påø på Langeland. Krigsfangerne blev reddet i land med stor hjælp og opbakning fra lokalbefolkningen. De blev bl.a. indkvarteret på Herregården Skovsgaard, på Humble Afholdshjem, forsamlingshuset i Hennetved og hos private. Senere blev en stor del af dem indkvarteret på den gamle skole i Rudkøbing. I bogen får vi fortællingen om, hvad der gik forud for flydedokkens forlis, om redningsaktionen og hvordan de mange krigsfanger den sommer blev en del af lokalsamfundet på Langeland. Bogen er en blanding af historier og fortællinger, interviews, avisartikler og -udklip, faktabokse, billeder og enkelte personhistorier.

Vigtig og velskrevet beretning om et lille stykke danmarkshistorie, som er ukendt for mange. Bogen er velresearchet og indeholder mange utrolige billeder fra redningsaktionen og tiden efter, og beretningen om krigsfangerne ved Påø er både gribende og bevægende læsning.

Om Langeland under 2. verdenskrig har vi hovedværket En dråbe i havetFlygtninge og indvandrere 1850-1980. I billedværket Flygtninge og indvandrere 1850-1980 kan man læse mere om 21 forskellige flygtningegruppers møde med Danmark i perioden 1850-1980, herunder også flygtningene ved PåøOm Langeland under 2. verdenskrig har vi hovedværket En dråbe i havet. I billedværket kan man læse mere om 21 forskellige flygtningegruppers møde med Danmark i perioden 1850-1980, herunder også flygtningene ved Påø.