Bøger / faglitteratur / erindringer

For flid og god opførsel : vidnesbyrd fra et eksperiment


Beskrivelse


Helene Thiesens (f. 1944) beretning om hvordan hun sammen med 21 andre grønlandske børn i 1951 bliver sendt til Danmark for at lære dansk. Halvandet år senere vender hun tilbage til Grønland og opdager, at hun ikke skal bo hos sin familie, men derimod på et børnehjem, opført af Dansk Røde Kors.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 14. mar. 2011

Som erindringsbog henvender bogen sig til biografi-læsere med interesse for grønlandske forhold, men der vil nok også være en bredere interesse efter at forfatteren Trine Bryld har gjort historien om de grønlandske børns skæbne kendt.

Helene Thiesen var med i den gruppe af 22 grønlandske børn der i seks-syv års alderen i 1951 blev fjernet fra deres familier og sendt til Danmark i familiepleje. Efter hjemkomsten blev de anbragt på et nyopført børnehjem i Nuuk, hvor der kun blev talt dansk, altsammen med med den hensigt at gøre børnene til spydspidser i opbygningen af fremtidens Grønland. Med fin indlevelse, og set gennem børneøjne, fortæller Helene Thiesen både livligt og rørende om børnenes isolerede liv som en slags overklasse i forhold til de andre grønlandske børn, om tabet af det grønlandske sprog og om længslen efter deres biologiske familie. Bogen er godt tilrettelagt og har mange sort/hvide fotografier, både private og fra samtidige reportager om de grønlandske mønsterbørn.

Helene Thiesen er en vigtig kilde til Tine Brylds I den bedste mening, 1998, og det er også Helene Thiesens skæbne der danner grundlag for filmen Eksperimentet, 2010.

En smuk erindringsbog, hvor hovedpersonen i Tine Brylds bog om det misforståede og ulyksalige eksperiment i 1950'erne med fordanskningen af udvalgte grønlandske børn, levende og indfølt fortæller om hvordan hun oplevede sin barndom.


Jyllands-posten

d. 22. mar. 2011

af

af

Lone Nørgaard

d. 22. mar. 2011