Books / fiction for children / roman

Frankenstein eller Den moderne Prometheus


Description


Den videbegærlige videnskabsmand Victor Frankenstein skaber på baggrund af mange års studier et nyt væsen ud af dødt væv. Frankensteins nye skabning indgyder ham dog så stor skræk, at han smider ansvaret for sit arbejde væk, og det får skæbnesvangre konsekvenser.

Reviews (26)


The libraries' assessment

d. 11. Dec. 2017

By

By

Stine Bille

d. 11. Dec. 2017

Victor Frankenstein drømmer om at skabe liv. Derfor arbejder han i månedsvis i sit laboratorie. En nat hvor det lyner, lykkes det ham at skabe liv i en død krop. Men hvad har han skabt? For de 8-10-årige.

"Frankenstein" er en genfortælling af Mary Shelleys klassiske roman. Bogen tilhører serien "Flachs - læs selv". En serie af letlæste romaner eller eventyr, der er genfortalt i et nutidigt sprog. Den unge Victor Frankenstein studerer naturvidenskab, og drømmer om at skabe et liv. Under et voldsomt tordenvejr rører hans skabning på sig, og han har skabt et liv. Bliver den det perfekte væsen han har drømt om eller bliver den et monster? Desværre går det ikke som Frankenstein havde håbet, og hans væsen bliver mere og mere ensomt og ulykkeligt, fordi ingen vil være sammen med den. Monsteret plager Frankenstein om at skabe endnu et væsen, så den kan få en livsledsager. Hvad vælger Frankenstein at gøre? Bogen har lix 23.

Velfortalt gendigtning af den spændende klassiker, der troværdigt følger den oprindelige fortælling. Bogen er illustreret med farvede tegninger, der fint underbygger handlingen. Bagerst i bogen en kort fortælling om hvordan historien blev til.

En anden uhyggelig bog, som henvender sig til de lidt ældre, kunne fx være Jeg er FrankensteinSkatteøen En anden spændende bog fra serien kunne være SkatteøenEn anden uhyggelig bog, som henvender sig til de lidt ældre, kunne fx være Jeg er Frankenstein En anden spændende bog fra serien kunne være .


The libraries' assessment

d. 3. Jan. 2014

By

By

Poul Flou Pedersen

d. 3. Jan. 2014

Denne bog hører mere til på klassikerhylden end sammen med gyser- og horrorbøgerne, der i dag har et helt andet eksplicit udtryk end denne bog fra 1818. Bogen er let at læse og vil nok mest tiltale den bredt interesserede læser.

Videnskabsmanden Victor Frankenstein leger Gud og skaber af dødt væv et levende væsen, som han derpå frastødes af og forsøger at ignorere. Heri ligger det uhyggelige og det svigt, som aldrig slipper Frankensteins samvittighed og tillige medfører hans families undergang. Det væsen eller uhyre, som Frankenstein har skabt, angler efter forståelse og kærlighed, og det formår Frankenstein ikke at give. Jacob Levinsen har nyoversat bogen, som forfatter Merete Pryds Helle har givet et forord, hvori hun fortæller om Mary Shelley og bogens baggrund. Bogens omslag er meget vellykket, og bagsideteksten giver lyst til at læse den.

Bibliotekerne har en række udgaver af Frankenstein, som Jannick Storm oversatte for mere end 30 år siden. Jacob Levinsens nye oversættelse er langt mere smidig og meget lettere at læse, så udskift endelig de gamle udgaver uden illustrationer med denne nye.

Endnu et vellykket bind i klassikerserien fra Forlaget Rosinante, og med den nye oversættelse af Jacob Levinsen er den gamle tekst nu endnu lettere tilgængelig.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Lone Andersen

d. 18. Dec. 2018

Til serien Gys fra hele verden har Jannick Storm nyoversat Frankenstein, en af de få gotiske skrækromaner, der endnu lever og har fået et come back de seneste årtier på baggrund af deuhyggelige perspektiver, den moderne biologi åbner. Den tidligere danske udgave fra 1965 er oversat og forkortet af Kirsten Diemer. Forskellene består i, at Storm også har et 6 siders forord medfra 1831 udover det oprindelige fra 1818. Han har et par breve mere med fra Walton. Kapitlerne 18, 19 og 22 er betydelig længere. Storms mere fuldstændige oversættelse gør at sproget virker megetredundant og lidt anakronistisk på nutidige læsere. Bogens dystre grafiske illustrationer (heraf 15 helsides ( anslår en uhyggelig stemning. Lynd Wards monster har ikke meget til fælles med BorisKarloff. Storms efterskrift karakteriserer »Frankenstein« filmatiseringerne som industriepokens første myte. Alle kender den, men de færreste har læst den. Hvis man læser den, opdager man, hvormeget anderledes bogen er.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Per Drustrup Larsen

d. 18. Dec. 2018

Indtil nu har børn desværre måttet nøjes med historien om Frankenstein og hans monster i Apostrof-udgaven fra 1982, men her kommer en værdig afløser, der er tro mod originalens ånd og indhold.Mary Shelleys velkendte gysermesterværk er blevet bearbejdet mange gange og for forskellige medier, men med denne udgivelse er den hidtil bedste formidling i bogform til børn og unge fra ca. 11 åropnået. Den rammer sprogtonen fint, får miljøskildringerne med og videregiver desuden især personkarakteristikken en del mere nuanceret end den nævnte udgave fra 1982. Hertil kommer at handlingen ide 2 udgaver er væsentligt forskellige. F.eks. fremstår monstret i 82-udgaven som den rene skurk, og bogen slutter fortrøstningsfuldt med, at Frankensteins enke bliver gift med en ven - bogensfortæller. I originalen og denne nyeste udgave er Frankenstein selv fortælleren, og monstret slår både konen og vennen ihjel. Bogen er uillustreret, men teksten giver rige muligheder for dannelseaf de herligsteuhyggelige indre billeder. Til gengæld giver omslaget rigeligt smæk for skillingen. Det er en rigtig god bearbejdning for børn og unge af en nødvendig og stadig god klassiker.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Birger Hoff (skole)

d. 18. Dec. 2018

Mary Shelley's godt 170-årige historie om det laboratorieskabte monster, som iøvrigt aldrig har fået et navn, Frankenstein er nemlig skaberen, er blevet bearbejdet litterært utallige gange,filmatiseret flere gange, udkommet som tegneserie og optræder desuden i adskillige mere eller mindre lødige sammenhænge. Frankensteins skabning er simpelthen blevet myte inden for gysergenren, ognærværende udgivelse er således en blandt flere bearbejdninger til børn og unge. På skole- og børnebibliotekerne kan man bl.a. finde Apostrofs udgivelse fra 1982 i Spænding øg gys-serien, en nogetflad udgave af originalen, da både fortællesynsvinkel og handlingsmønster er for ombearbejdet. Carlsens udgave fra 1986 er en bearbejdet udgave fra Jannick Storms oversættelse fra 1977 og læggersig naturligt op ad originalen. Den nye udgivelse, som meget fornuftigt kommer i Forums serie Udødelige gysere, er oversat fra engelsk bearbejdning. Bogen lægger sig ligeledes pænt op ad Shelley'soriginale fortælling.Den er skrevet i et dækkende sprog, hvor der tages hensyn til både det læseværdige og den historiske kulisse. Bogen kan læses fra omkring 12 år. Forsiden med en gruopvækkende,hævntørstig skabning, meget lig den filmiske opfattelse af uhyret, skal nok gøre udgaven efterspurgt. At to af tidens varmeste debatemner er hjernedødskriteriet og gensplejsning er i denneforbindelse kun at nævne som et kuriosum.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. Dec. 2018

Historien om Henri Clerval og hans ven Frankenstein, der skaber et frygteligt uhyre, som intetsteds hører hjemme, og derfor i sorg og vrede vender sig mod menneskene, indtil det selv dør ifærd med at myrde Frankenstein, kendes nok af os alle, om ikke andet fra film og af omtale. -Denne bearbejdelse giver et acceptabelt indtryk af M.S.'s bog; at den sine steder virker noget tung, kannok lige så vel henføres til M.S. og bogens alder som til bearbejderen. - Bogens tryk er pænt, og det farvelagte omslag og bogens dramatiske pennetegninger giver et klart indtryk af, at det er enrigtig gyser, man har med at gøre. - Alt i alt en god gammel klassiker i acceptabel udgave, der på grund af sin kendte titel nok vil blive efterspurgt. Til selvlæsning fra 11-12 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

August Danielsen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Historien om drengen Frankenstein, der vokser op til at blive videnskabsmand og skaber en slags homunculus, der bliver levendegjort ved lynets kraft, fortælles af Frankensteins ven. Historientro tager dette kunstigt skabe menneske magten fra sin herre, som til sidst med rette føler sig forfulgt af sit skaberværk. Frankenstein bliver indhentet og begge bliver, - da uhyret løfter en knivfor at dræbe sin herre - dæbt af lynet og mgen er sluttet. Efter en grundig indføring får historien fart på og rummer mange spændende detalje, som nok skal begejstre Frankensteinlæsere. Personerneer ikke karakteriseret ved at rumme mange individuelle træk. Det er en handlingsmættet fortælling, der focuseres på. På den anden side er den næppe så hårrejsende spændende, at den vil forstyrrenatte-søvnen for de 10-15 årige læsere. Men anskaffes må den, det er efterspurgt læsning.


The libraries' assessment

d. 4. Mar. 2022

By

By

Mette F. F. Dyreborg

d. 4. Mar. 2022

Victor Frankenstein vil hjælpe menneskeheden. Han vil skabe et menneske, der kan overvinde døden, men i stedet får han skabt et monster, der forsøger at ødelægge Victors liv. For 9-12-årige.

Victor Frankenstein skulle ellers giftes med sin elskede Elisabeth, men han bliver på en studietur optaget af menneskets egenskaber, og bruger flere år i et lighus for også at kende døden. En aften er det dårligt vejr, og et lyn vækker, gennem tilkoblede kabler, skabningen til live. Det er et grimt monster, der står foran Victor, og da Victor vælger at løbe fra sin skabning, vælger monsteret af påføre ham ulykke til gengæld. Kan Victor mon besejre monstret ved at dræbe det, eller er han nødt til at gøre som monsteret befaler?.

En rigtig spændende genfortælling af en gammel klassiker. Historien er fortalt i et klart og nemt forståeligt sprog, og illustrationerne er tilpas uhyggelige og en god støtte til læsningen.

Lignende bøger er fx FrankensteinDr. Jekyll og mr. Hyde og Dr. Jekyll og Mr. HydeLignende bøger er fx Frankenstein og Dr. Jekyll og Mr. Hyde.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Birgitte Bornæs

d. 18. Dec. 2018

Denne verdenslitteraturens mest misbrugte rædselsroman blev til i 1816, da Mary Shelley (for øvrigt datter af Mary Wollstonecraft) tilbragte en tid i Schweiz med Shelley og vennen Lord Byron.For tidsfordriv lavede de en kappestrid i gyserhistorier. Kun Mary Shelley's blev nedskrevet, og den overlever stadig som romanens modstykke til melodramaet - overnaturlig, gotisk uhygge og gys ifortættet form. Teksten virker dog egentlig ret tam på en moderne læser. Den kan sagtens bruges til sengelæsning, uden at man behøver forsyninger af vågelamper o.l. Historien om videnskabsmanden,dr. Frankenstein, som skaber et menneskeligt væsen, hvis udseende er så afskrækkende for mennesker, at ingen vil tro, at det ydre kan skjule et godt hjerte, og hvis raseri over menneskenesafvisninger tvinger det til grusomme ugerninger, læser man i dag nærmest som en charmerende sædeskildring fra romanens ungdom. Men afgjort med fornøjelse. Her genudgives Jannick Storm'soversættelse fra 1977 (den er ogsåmesterlig, det kan næppe gøres bedre) i en ny 28 cm's udgave med fantasisk gode illustrationer, som giver bogen langt den overvejende del af dens gysereffekt.Bogen, som ellers er en pragtudgave, har desværre et lille tæt tryk, der giver næsten sorte sider og trætter ved læsningen.


litteratursiden.dk

d. 31. Jan. 2014

By

By

Maria Guldager Rasmussen

d. 31. Jan. 2014

Den over 200 år gamle roman om Frankensteins monster er meget mere end gys og gotik. Den er en dybt rørende fortælling om identitet og søgen samt en påmindelse om, hvor lidt vi ved om vores medskabnin...


litteratursiden.dk

d. 1. Nov. 2010

By

By

Tove Jensen

d. 1. Nov. 2010

Mange har set Frankenstein-film med det gruopvækkende monster og dets skrækkelige gerninger. Færre har læst bogen om Frankenstein – og det er på mange måder en ganske anden historie.I den er der ikke ...


litteratursiden.dk

d. 17. June 2022

By

By

Jette Holmgaard Greibe

d. 17. June 2022

Mary Shellys berømte roman i lette og anderledes klæder. Romanen fortæller historien om videnskabsmanden, der for at forstå livet først måtte forstå døden, og som samtidig lod hånt om de etiske konse...


Politiken

d. 9. Mar. 2014

By

By

Kim Skotte

d. 9. Mar. 2014


Weekendavisen

d. 31. Jan. 2014

By

By

Henrik Dahl

d. 31. Jan. 2014


Information

d. 31. Jan. 2014

By

By

Karen Syberg

d. 31. Jan. 2014


Jyllands-posten

d. 1. Sep. 1977

By

By

Flemming Chr. Nielsen

d. 1. Sep. 1977


B.T.

d. 30. Aug. 1977

By

By

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 30. Aug. 1977


Aarhuus stiftstidende

d. 23. Sep. 1977

By

By

Henning Sørensen

d. 23. Sep. 1977


Politiken

d. 9. Aug. 1978

By

By

Hanne Marie Svendsen

d. 9. Aug. 1978


Politiken

d. 27. Aug. 1966

By

By

Bent Mohn

d. 27. Aug. 1966


Land & folk

d. 7. Oct. 1966

By

By

Finn Poulsen

d. 7. Oct. 1966


Berlingske tidende

d. 17. Sep. 1966

By

By

Jørgen Budtz-Jørgensen

d. 17. Sep. 1966


Politiken

d. 29. Jan. 1995

By

By

Bo Tao Micha¨elis

d. 29. Jan. 1995


Information

d. 31. Jan. 1995

By

By

Ejgil Søholm

d. 31. Jan. 1995



Information and editions