Bøger / faglitteratur / essays

Genkaldelse : bevidsthedshistoriske strejftog


Beskrivelse


Om vores genkaldelse og erkendelse af iboende mønstre blandt andet i kraft af de erfaringer og indsigter, som litteratur og billedkunst har givet form og udtryk. Den omstændighed er udgangspunktet for bogens nedslag i det grænseløst store bevidsthedshistoriske område, sådan som det fremtræder i en række kunstværker. Bogen indledes med et essay om begrebet genkaldelse ud fra et digt af William Wordsworth. Men ellers er nøgleteksterne, bortset fra Strindberg, hentet hos en række af dansk litteraturs hovednavne så som Arrebo, Brorson, Oehlenschläger, Heiberg, Hertz, H.C. Andersen m.fl.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2013

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 9. okt. 2013

Det er et videnskabeligt værk om litteratur, kultur og filosofi. Nogle af teksterne kan bruges til opgaver på gymnasialt niveau, mens flere af dem rækker de ud over det. Andre trænede læsere vil glæde sig over dem.

Klaus P. Mortensen, professor emritus, kommer med denne essaysamling, som er blevet til gennem en årrække. Det er strejftog i bevidstheden, og genkaldelsen kan man måske læse som en slags tilbageskuende længsel. Det er genkaldelser af naturen - ofte som en repræsentation for Skaberen - af kunsten, af kærligheden og af kønsidentiteten, altså om det vores kulturelle bevidsthed i højere grad end sanserne fortæller os. Det er de fire temaer, de enkelte essays falder inden for rammerne af. De genstande, der bruges til at belyse de enkelte emner med, er taget fra den danske litteratur, især fra før 1900, men også med referencer frem til Hans-Jørgen Nielsen, og fra malerkunsten, bl. a. Købcke, Eckersberg og Kirkeby, men også Turner og Munch. Men strejftogene når vidt ud med sine referencer til europæiske digtere og tænkere helt tilbage til oldtiden. Efter hvert essay er der noter og henvisninger. Bagerst navneregister.

Mortensen kommer vidt omkring. Man kan sammenligne med flere værker fx kan første afsnit om natursynet sammenlignes med Svend Erik Larsens Naturen er ligeglad, 1996, som også kommer ind på menneskets fortolkninger af naturen.

Det er et meget vidende værk, som er krævende at læse. Det er også utroligt spændende emner, læseren her præsenteres for.


Information

d. 14. feb. 2014

af

af

Torben Brostrøm

d. 14. feb. 2014


Kristeligt dagblad

d. 16. jan. 2014

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 16. jan. 2014