Books / nonfiction / bibliografier

Grønlændernes syn på Danmark : historiske, kulturelle og sproglige perspektiver


Description


De første møder mellem skandinaver og grønlandske inuitter fandt sted i det sydvestlige Grønland omkring år 1300. Samtlige beretninger fra dengang og de naeste par århundreder er nedskrevet af europaeere og siger derfor ikke meget om, hvordan inuitterne oplevede de fremmede.0Først i 1721 oprettedes en varig forbindelse mellem Grønland og Danmark, da praesten Hans Egede ankom som Frederik 4.s udsending med det mål for øje at gøre grønlaenderne kristne, ligesom handelsstationer på primaert vestkysten blev etableret i perioden. Det er denne tid og de naeste 300 år, som er i fokus i 'Grønlaendernes syn på Danmark. Historiske, kulturelle og sproglige perspektiver'. I bogen naerstuderer forskere fra Grønland og Danmark en raekke af de kilder, som giver adgang til grønlaendernes noget blandede mening om danske missionaerer, købmaend og embedsmaend i Grønland såvel som de meget forskellige indtryk, grønlaendere tog med sig hjem fra rejser i Danmark og Europa.0Tilsammen afdaekker disse skrifter, myter og kunstvaerker det komplekse forhold, grønlaendere ofte har til Danmark og danskere. Både historisk og i dag, hvor kaerligheden til det danske kongehus synes urokkelig, mens det danske sprog virker som en trussel mod det grønlandske og samtidig som en åbning mod arbejde, uddannelse og fortsat kontakt med grønlandske venner og familie bosat i Danmark.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 26. Apr. 2019

By

By

Rikke Bruun

d. 26. Apr. 2019

Igennem mange århundreder har Grønland været en del af det danske rige, og er som sådan en del af vores forskningsfelt, men det er oftest udefrakommende forskere, der har set ind. I denne bog er det omvendt; her ser grønlænderne ud. For læsere med interesse for Grønland.

En række forskere med tilknytning til såvel danske universiteter som det grønlandske universitet Ilisimatusarfik har i denne bog skrevet artikler med fokus på grønlændernes perspektiver på emner som historie, koloniseringen, kulturmøder, kongehuset, verdensanskuelse, mode og grønlandsk deltagelse i forskning. Også grønlændernes syn på danskerne i Danmark undersøges i et filmprojekt, hvor grønlændere bosat i Danmark via filmmediet undersøger, hvad der er dansk. Sproget er akademisk med mange fodnoter og kildehenvisninger.

En samling artikler på et højt fagligt niveau, som præsenterer grønlændernes syn på historien og Danmark - noget der kan være svært, da især historiske kilder oftest er nedskrevet af danskerne. Desto mere vigtigt er dette grønlandske perspektiv på vores fælles historie.

Der findes ikke umiddelbart meget litteratur, som ser på danskerne fra grønlændernes perspektiv, men Grønlands AmtFra vild til verdensborger, som er en del af 100 Danmarkshistorier, har også den grønlandske vinkel med. Af bøger, der ser på grønlænderne udefra kan nævnes Fra vild til verdensborger, også ligger på et højt fagligt niveauDer findes ikke umiddelbart meget litteratur, som ser på danskerne fra grønlændernes perspektiv, men Grønlands Amt, som er en del af 100 Danmarkshistorier, har også den grønlandske vinkel med. Af bøger, der ser på grønlænderne udefra kan nævnes , også ligger på et højt fagligt niveau.


Weekendavisen

d. 7. June 2019

By

By

Martin Breum

d. 7. June 2019