Dette andet bind af Vikingekongernes monumenter i Jelling beskæftiger sig med de rige fund, der er gjort ved udgravningen af Nordhøjen, hvor Gorm den Gamle antagelig blev gravlagt, men kort tid efter flyttet ind i kirken. Bogen henvender sig til alle med interesse for Danmarks tidlige historie, men den henvender sig også til læsere af smukke, monumentale bøger.
Det meget smukke Jellingbæger pryder omslaget og rummer i sig hele bogen. Fundene fra Nordhøjen i Jelling er gjort ved en række udgravninger i 1820-21, 1861 og 1942, men det er første gang, alt nu fremlægges og tolkes samlet. Selvom bogen er et fundkatalog, giver den også meget generel historie fra sig. Fundhistorien og tolkningen følges ad i bogen. Meget flotte illustrationer ledsager de velskrevne beskrivelser af fundene. Knud J. Krogh er pensioneret museumsinspektør og Bodil Leth-Larsen er mag.art. i forhistorisk arkæologi.
Værkets første bind Gåden om kong Gorms grav udkom i 1993, og if. bind 1 er der planlagt endnu to bind.
Som bind 1 er bogen et flot og væsentligt værk om det arkæologiske arbejde i Jelling. Man er nu nærmere på at fravriste gravhøjene deres historie, og Danmarks historie kompletteres herved. Takket være nye analysemetoder og den nyeste forskning kan der fremsættes nye teorier om højanlægget. Bogen er et væsentligt videnskabeligt værk, men den er også et fornemt eksempel på en glimrende formidling.