Bøger / faglitteratur

Homers nordiske rødder : Iliaden, Odysseen og myternes vandringer


Beskrivelse


Forfatteren præsentere en teori, baseret især på ligheder i geografi og stednavne, om at Homers fortællinger ikke foregår i Middelhavet, men i Norden i bronzealderen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 10. apr. 2012

Bogen henvender sig dels til konspirationsteorilæser-segmentet, dels til forskere og fagfolk, som vil følge strømninger i Homer-diskussionerne.

Kontroversielt værk, som konkluderer, at Iliaden og Odysseen foregår i Norden i bronzealderen. Odysseus' kongerige var Lyø og Kalypso holdt til på Færøerne. Forfatteren går grundigt til værks med mange detaljer og baserer især sine teorier på ligheder i geografi og stednavne. Ud fra det drager han vidtrækkende konklusioner. De fleste forskere afviser dem, for selv om Homer beskriver fx klima, som passer på nordiske forhold, kan det lige så godt være reminiscenser fra mundtligt overleverede fortællinger og sagn, som bruges hos Homer til at skildre det fremmede eller farlige. Det homeriske spørgsmål har altid været diskuteret af filologer, historikere, arkæologer, etnografer og litterater: Om Homer findes; om geografi og historie, skriftlighed og mundtlighed i fortællingerne. Noget af det, vi ved med sikkerhed, er, at vi ikke har adgang til en endegyldig sandhed. Felice Vinci (f. 1946) er uddannet i atomfysik. Hans teorier om Homer udkom på italiensk i 1993. De har vakt en del opsigt og er oversat til flere sprog.

I samme genre findes fx Søren Hauge Shakespeare mysteriet, 2010. Vil man læse noget nyere, mere nuanceret om det homeriske spørgsmål, kan man fx gribe Otto Steen Dues ledsagere til Homers Iliaden og Odysseen fra hhv. 1999 og 2002.

Kontroversiel teori, som placerer Homers verden i Norden. Meget detaljeorienteret.


Jyllands-posten

d. 20. apr. 2012

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 20. apr. 2012


Information

d. 11. maj 2012

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 11. maj 2012


Kristeligt dagblad

d. 2. juli 2012

af

af

Søren Hindsholm

d. 2. juli 2012