Bøger / faglitteratur

IC3 : det sidste danske togdesign


Beskrivelse


Historien omkring de danske IC3-tog: tilblivelsen, eksporten og videreudviklingen med de elektriske IR4-tog og privatbanerne IC2 - samt togfabrikkens skæbne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 25. okt. 2016

IC3 blev i 1980'erne specialdesignet til fjerntrafik, og togsættet var ved leveringen i 1989 et danskproduceret kvantespring i design og teknik. For jernbaneinteresserede.

IC3 blev udviklet i sidste del af 1980'erne af Ascan Scandia A/S i Randers og DSBs designere, og toget står som et enestående stykke dansk industridesign. Bogen fortæller om projekteringen og tankerne bag det nye letvægtstogsæt, der bestod af 3 sammenhængende vognenheder, som igen kunne kobles sammen til større tog. Videre skrives om kravene til fleksibilitet, driftsikkerhed og forenklet vedligeholdelse, og hvordan de blev opfyldt i et smukt og passagervenligt design. Teknikken får sit med fx gear- og automatikproblemer, computersystemet og de mange børnesygdomme. Problemer der modsat IC4 blev overvundet og vendt til et driftsikkert produkt med succes på eksportmarkedet til fx Sverige og Israel. Hertil kommer videreudviklingen i form af IR4 eltogsæt og IC2 togsæt til privatbanerne. Med oplevelser fra involverede hos fx DSB og Scandia. Illustreret med farvebilleder, skitser og modeller.

En grundig, detaljeret og indbydende illustreret bog om det danskproducerede IC3. Et togsæt, der ved sin fremkomst skrev jernbanehistorie og nu trods alderen pga. IC4 fiaskoen må indstille sig på at bære hovedparten af landsdelstrafikken i en del år fremover.

Bogen udfylder et hul, idet der bortset for en smule i Fra lyntog til InterCity intet er om IC3.