Den 16. juli 1415 bliver en mand ført genne Koblenz. Det er en dømt kætter, som er på vej mod bålet. Men hvad var hans brøde? Og blev han nu også glemt så snart hans aske samme dag var hældt i Rhinen? Det er både kirkeligt og historisk interesserede Peter Tudvads nye bog om Jan Hus henvender sig til.
Jan Hus blev født omkring 1370. Hans tidlige barn- og ungdom er stort set ukendt, men allerede tidligt besluttede han at blive præst. Det var urolige tider i den enerådige katolske kirke, som i de år var splittet, ikke mindre end 3 paver kæmpede om magten. Tudvad koncentrerer sin bog om de teologiske splittelser og deres politiske konsekvenser ligesom han placerer Hus og hussismen i forhold til tidligere og senere protestantiske bevægelser, men også Hus' rolle i etableringen af en tjekkisk nationalisme er behandlet. Tudvad bevæger sig i en akademisk tradition, så noterne er i orden, og der er de nødvendige registre.
Tudvad er som altid velskrivende og oplagt. Bogen er grundig, og den detaljerede gennemgang af de indviklede intriger og forviklinger er for stædige læsere med en stærk interesse for historie eller teologi. De vil til gengæld vil få en fortættet beskrivelse af den særlige kamp, der pågik i Europa i perioden omkring overgangen fra et kirkeligt til et sekulært styre.
Konge af Luthers nåde giver på samme måde et billede af den senere lutherske reformations politiske og dynastiske trakasserier i Danmark.