De kendte wienervalse forbindes især med komponisten Johann Strauss den Yngre (1825-1899), der i særdeleshed blev kendt og beskrives i denne bog, der retter sig mod de musikhistorisk interesserede.
Musikkenderen Mogens Wenzel Andreasen beskriver i denne bog 1800-tallets underholdningsmusik i Wien, hvor Strauss-familiens navn blev berømt. Det er den musik, der opføres ved de legendariske nytårskoncerter, som transmitteres direkte i både radio og fjernsyn og efterfølgende kan lånes på biblioteket, fx Neujahrskonzert 2020. Johann Strauss den Yngre er opkaldt efter sin komponistfar, der har fået tilnavnet "den Ældre", så man kan kende forskel på dem. Sønnen Johann blev den, der i sin levetid høstede størst ros og berømmelse for sine valse m.v., fx "An der schönen blauen Donau", men han blev også kendt for sine wieneropretter, fx "Flagermusen". Johanns to yngre brødre, Josef og Eduard, fortsatte Strauss-musikken og omtales også i bogen. Johann Strauss' mange valse, polkaer, marcher og operetter beskrives i en oversigt bagerst i bogen.
Det er en interessant og velfortalt historie om en kendt musikerfamilie, Wenzel Andreasen her fremlægger i en letlæst og overskuelig form.
Der er ikke andre nyere danske bøger om Strauss-komponisterne, så man må ty til musikhistorier som fx Klassisk for alleKlassisk musikValsekongerne og deres dronninger eller Jakob Levinsens Klassisk musik. I 1984 udgav Maria Crone romanbiografien Valsekongerne og deres dronningerDer er ikke andre nyere danske bøger om Strauss-komponisterne, så man må ty til musikhistorier som fx Klassisk for alle eller Jakob Levinsens . I 1984 udgav Maria Crone romanbiografien Valsekongerne og deres dronningerDer er ikke andre nyere danske bøger om Strauss-komponisterne, så man må ty til musikhistorier som fx Klassisk for alle eller Jakob Levinsens Klassisk musik. I 1984 udgav Maria Crone romanbiografien .