Bøger / skønlitteratur / roman

Kongemøllen : fortælling fra den gamle fabrik


Beskrivelse


I gullaschtiden er der generationsskifte på fabrikken Kongemøllen, hvor direktør Bryde og det unge par Hammer kæmper for familiens kontrol over fabrikken, mens de unges kærlighed stilles på prøve.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. apr. 1998

af

af

Birgitte Bornæs

d. 27. apr. 1998

En af de tidlige Morten Korch'er (1918) genudgives her med bagsidereklamen:drama - humor - kærlighed - fine menneskeskildringer. Der er efterskrift af Carsten Berthelsen, som betoner det folkelige frem for det trivielle i det store forfatterskab. Bogen henvender sig meget præcist til sin oprindelige målgruppe. Bogens for-og bagside tekster/citater samt omslagets layout antyder forlagets hensigter om at finde nye målgrupper. Da det jo er kendt, at Zentropa-film har købt filmrettighederne til forfatterskabet er der åbenbart flere der vurderer, at der er nye målgrupper, som stadig - hvis det ikke bare skal være en event på linje med Kirsten Hüttemeier - værdsætter bøgernes værdinormer og holdninger. Bogen foregår omkring udgivelsestidspunktet og har tidskolorit i form af børsspekulanter, gullaschbaroner og varemangel. Hovedintrigen vedrører den gamle familiefabrik Kongemøllen ("den blå emalje" - gryder m.v.), som en moderne stræbsom svigersøn vil sætte overstyr til en international gigant. Alt ender dog godt - han indser værdier og kvaliteter i det gamle familiefirmas sammenhold og redder sit ægteskab med den undselige hustru, som får løvens mod i sin kamp for den gamle fabrik. Der er mange snurrige bipersoner, som giver bogen humor og lune.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

Bogen udkom 1. gang i 1918, er optrykt bl.a. i 1972 og foreligger nu som de øvrige jubilæumsudg. med moderne retskrivning. Scenen er en sjællandsk lilleby, hvor Brydeslægten i mere end 150 århar siddet på Kongemøllen under mottoet: »Ikke et skridt fra ærens vej«. Det sidste skud på stammen har giftet sig med en moderne, ærgerrig ung forretningsmand. Kampen står mellem det nye og detgamle, der har Ks fulde sympati, og alt ender naturligvis med forsoning, fest og idyl. Der er tilløb til et tidsbillede med rationering, varemangel og børsspekulationer. Omkring hovedpersonernefærdes de obligatoriske skurke, her både danske og tyske, og de trofaste, mere eller mindre pudsige tjenende ånder, hvoraf kusken siger »nage mig« i hveranden sætning. Slægtsstolthed ogfamiliesammenhold er faste ingredienser også i vore dages populære TV-serier, og det Korchske univers med dets landbo / lilleby miljø og patriarkalske grundholdning tiltrækker som bekendt stadigmange lånere. I en tid, hvor manikke tager det så tungt med en kvalitetsgrænse, vil næppe mange bibliotekarer sige nej til K., og hans stampublikum af ældre vil nyde at (gen)læse Kongemøllen.