Bøger / skønlitteratur / roman

Thode


Beskrivelse


Sønderjyden Thode indkaldes som 19 årig til den kejserlige tyske hær i 1915. Han deltager i og overlever flere drabelige slag både på Østfronten og Vestfronten. I krigen møder han skæbnen, kærligheden og den tragedie, der følger ham resten af livet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 24. juni 2016

Læsere af historiske romaner får her en glimrende roman om sønderjyden Carl Theodor Thodes oplevelser som tysk soldat under 1. verdenskrig. I krigen møder Thode skæbnen, kærligheden og den tragedie, der kommer til at følge ham resten af livet.

Næsten 30.000 unge sønderjyske mænd blev under 1. verdenskrig sendt i tysk krigstjeneste. Denne roman er baseret på de efterladte erindringer fra Carl Theodor Thode, der som 19-årig blev indkaldt til den tyske hær i 1915. Han var fra Grønnebæk, der ligger mellem Jels, Rødding og Skodborg og som dengang hørte til den tyske del af Sønderjylland. Thode deltager som loyal tysk soldat i flere voldsomme træfninger på Østfronten og Vestfronten og ser undervejs sine kammerater dø mellem hænderne på sig. Han bliver selv alvorligt såret på Østfronten og må behandles på lazaret, men sendes hurtigt videre til skyttegravshelvedet i Baupaume ved Somme-floden. Under en orlov her forelsker han sig i den franske pige Edith. Efter krigen følger han sin skæbne og rejser tilbage til Frankrig for at genforenes med hende. Med forord af Jørgen Buch.

En yderst velfortalt roman som fænger fra første side. Den går ikke i dybden med selve krigen/slagene, men den giver et fint indblik i, hvordan Thodes oplevelser udvikler ham fra dreng til mand og påvirker ham og familien resten af livet.

Der er udgivet en del dagbøger og journalistisk fiktion om danskere i krig på tysk side. I romanformen findes fx KnackerVent på mig Marie og Vent på mig MarieDer er udgivet en del dagbøger og journalistisk fiktion om danskere i krig på tysk side. I romanformen findes fx Knacker og .


Sønderjysk månedsskrift

2017, nr. 8

af

af

H. E. Sørensen (f. 1940)

2017, nr. 8