Bøger / faglitteratur

Kulturforståelse for stenalderhjerner : hvordan vi samarbejder med dem, der ikke er som os selv


Beskrivelse


Sæt stenalderhjernen på stand by og skru op for den kulturelle intelligens! Det moderne arbejdsliv foregår i en global kontekst, næsten uanset hvor vi er og hvem vi er. Desværre er vores hjerner konstrueret til at fungere i stenalderlandsby og ikke på et komplekst, internationalt arbejdsmarked. Bogen beskriver denne udfordring og viser, hvordan vi øger vores kulturelle intelligens trods de psykologiske rygmarvsreaktioner. Kulturforståelse for stenalderhjerner er en motiverende og humoristisk selvhjælpsbog med to ret store målgrupper: nemlig de danskere, som har brug for at lære sig selv bedre at kende for at kunne agere kulturelt intelligent, når jobbet fører dem ind i flerkulturelle sammenhænge – og de udlændinge, som enten i deres eget land eller som expats i Danmark skal arbejde sammen med disse danskere. Dennis Nørmark gennemgår de træk, som karakteriserer den danske kultur og danskernes opfattelse af, hvad det er at være dansker, især set ud fra en arbejdsmarkedskontekst. Med enkle og underholdende eksempler klæder han læseren på til at kunne at begå sig bedre i interkulturelle sammenhænge. Og hans budskab er, at især danskerne skal blive bedre til at forstå både sig selv og de andre: ”Kulturforståelse handler om at ændre mind-set, det handler om at gå til tingene uden om automatpiloten, tænke sig lidt bedre om og at udvide sine forklarings- og forståelsesmodeller. Det er et spørgsmål om vane og disciplin, om at gøre sig lidt mere umage med at forstå sin omverden at udvide horisonten og gøre rammerne større. Det kræver viden, men også vilje, forside en hundredtusindårig, stammeorienteret stenalderhjerne ofte står i vejen.” Bogen rummer en række beskrivelser af erhvervs- og forhandlingskulturen i forskellige lande og kontinenter, især med udgangspunkt i magtstruktur og de såkaldt feminine/maskuline værdier.
Læseren får gode råd til, hvordan man med sin danske kultur i bagagen kan håndtere kulturforskellene og der er masser af anbefalinger af konkrete færdigheder, der skal til, for at lykkes i en interkulturel kontekst. Med andre ord: Fremtidens globale super-kompetence hedder Kulturel Intelligens - denne bog er en step-by-step guide til, hvordan det lykkes! Kulturforståelse for stenalderhjerner er en gennemredigeret og opdateret version af førsteudgaven, som udkom i 2011. Bogen henvender sig især til ledere, HR-folk, og alle, hvis erhvervsmæssige succes afhænger af evnen til at kunne begå sig interkulturelt – herhjemme eller ude i verden.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2011

af

af

Jette Landberg

d. 18. maj 2011

For alle der kommer i kontakt med andre kulturer end deres egen, fx personale i det offentlige, forretningsfolk og andre erhvervsgrupper. Den vil også være oplagt på mange uddannelser, der beskæftiger sig med kulturmødet.

Kultur er ligesom modvind, man opdager den først, når man skifter retning altså møder folk med andre regelsæt. I stenalderen oplevede man kun sin egen kultur, og det er hjernen stadig bygget til, især i vores homogene land, der adskiller sig fra de fleste andre lande, hvad angår kulturelle koder. Her ligner vi en stamme med fælles koder. Bogen er inddelt i 3 dele, først får vi en teoretisk forståelse, i 2. del lærer vi om de andre og dermed om os selv, 3. del handler om, hvordan vi bruger denne viden. Sidst en nyttig punktvis opsummering af kulturforståelse. Dennis Nørmark er antropolog, han udgav i 2007 Det virkelige menneske om menneskets kultur og biologi.

Der er flere bøger om emnet. Bl.a. udkom i 2005 en kort vejledning Det kulturelle møde. Kulturforståelse, 2009 henvender sig især til ungdomsuddannelserne, mens en helt ny bog Globale relationer, 2011 især er for erhvervsfolk. Endelig ligger Geert Hofsteedes bog fra 2010 i den helt svære ende. Nørmarks guide er en letlæst, men alligevel grundig, omfattende og tankevækkende vejledning, der supplerer de andre fint.

En grundig og klar vejledning i kulturforståelse, ikke mindst af egen kultur, der lægger sig mellem Hofsteedes universitetsbog og de mere kortfattede bøger om emnet.


Kritisk debat [online]

2011, aug.

af

af

Jens Jørgen Nielsen

2011, aug.


Politiken

d. 7. maj 2011

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 7. maj 2011


Berlingske tidende

d. 6. okt. 2013

af

af

Henrik Ørholst

d. 6. okt. 2013


Danske kommuner

Årg. 44, nr. 23 (2013)

af

af

Aase Henriksen

Årg. 44, nr. 23 (2013)


Information

d. 16. apr. 2011

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 16. apr. 2011