Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Landet på den anden side : en beretning fra Grønland


Beskrivelse


Med gamle sagn beretter en viis, gammel kvinde om grønlændernes historie og deres hårde kamp for at overleve naturens stærke kræfter og andre folkeslags rovdrift på den.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2001

af

af

Bente Nielsen

d. 28. nov. 2001

Det er vanskeligt at få øje på forskellene mellem førsteudgaven fra 1982 og denne reviderede udgave af Lars-Henrik Olsens beretning om grønlændernes lange historie. Sideantallet er forøget med 21, men alle kapiteloverskrifter er ens. Sproget er let moderniseret og virker lidt bredere i fortællestilen. Der er endvidere tilføjet enkelte nye afsnit rundt omkring i beretningen. Illustrationerne er nøjagtig de samme, men kontrasterne er noget hårdere i denne udgave, sammenlignet med førsteudgavens bløde, grå nuancer. Layoutet er mere åbent og læsevenligt. Begge udgaver kan derfor sagtens anvendes side om side. Det er stadig en fin og betagende beretning om grønlændernes lange og barske historie, om deres kloge og ydmyge anvendelse af naturen og deres møde med nordboerne og andre fremmede. Historien er baseret på gamle myter og sagn, hovedsageligt indsamlet og optegnet af Knud Rasmussen. Bagest findes et udmærket efterskrift, hvor de historiske og arkæologiske kendsgerninger gennemgås. Bogens kan læses af alle fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Vibeke Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

Det overforbrugende menneske, der plyndrer og ødelægger naturen og det levende i den er ofte temaet i LHO's bøger. Denne bog er en beretning om nordøst-grønlænderne, som uddøde for 500 årsiden. Historien fortælles af en gammel kvinde. Hun fortæller til bogens jeg (LHO?), en ung europæer, som besøger hende et døgn i hendes lille skindtelt, hvor hun sidder og venter på døden. Hunfortæller sagnene om den store åndemaner, Tuneraks store rejse og hans mange efterkommere i 300 år, indtil de kun er 12 mennesker tilbage, som til sidst må bukke under. Det er en stærk beretning omet stærkt folk, som levede i pagt med og i respekt for den natur, de levede af - i skærende kontrast til europæerne som trængte frem og udplyndrede naturen og undertrykte grønlændernes kultur påevig jagt efter rigdom. »I har glemt at leve«, siger hun. - Det er en fremragende bog, en bog der henvender sig til alle mennesker. Den er rig på oplevelser fortællingen igennem, en enestående godoplæsningsbog. I etefterskrift fortæller LHO om de fund, der knytter sig til kvindens beretning og trækker trådene op til vor egen tids generelle ødelæggelse af jorden, vi lever på ogundertrykkelse af gl. kulturer. Oplæsning fra 9 år, selvlæsning fra 12. Også vo. afd.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Inspireret af grønlandske myter og sagn, kædet sammen med forskellige fund, iagttagelser og historiske kendsgerninger lader forfatteren os bogen igennem lytte til en gammel kvindes beretningom sit folks historie. - Det er det gamle Grønland, Menneskenes land, der på mindretallenes vegne, den 4. verdens vegne taler for og til vores del af verden, der aldrig kunne få nok - der ikkenøjedes med det nødvendige,. og som derved forrykkede naturens balance og medvirkede til andre kulturers fald. Trods denne tyngde er fortællingerne, der kædet sammen bliver en meget spændendeberetning, båret af stolthed, naturglæde og livsvisdom og fascinerer ved sin direkte, næsten lyriske sprogform. En litterær brist er det dog, når forfatterens stemme overdøver fortællerskens, menhensigten ... er god nok. Svend Ottos illustrationer i mørk streg - god læselig sats på glittet papir - alt er kvalitet. Sprog og indhold gør bogen velegnet til oplæsning efter 5. kl. - også i enundervisningssammenhæng. Kanselvlæses fra 6.-7. kl., måske før. En selvfølgelig anskaffelse til udlånet.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 11 (2002)

af

af

Lisbet Steen Højland

Årg. 119, nr. 11 (2002)


BUM

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)

af

af

Tina Rasmussen

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)


Frederiksborg Amts avis

d. 25. okt. 1982

af

af

Niels Verner Nielsen

d. 25. okt. 1982


Børn & bøger

årg 36, nr 2 (1983)

af

af

Maria

årg 36, nr 2 (1983)


Information

d. 30. juni 1983

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 30. juni 1983


Børn & bøger

årg 35, nr 7 (1982)

af

af

Steffen Larsen

årg 35, nr 7 (1982)


Aktuelt

d. 6. dec. 1982

af

af

Steffen Larsen

d. 6. dec. 1982


Jyllands-posten

d. 25. okt. 1982

af

d. 25. okt. 1982