Diskussion af, hvordan litterære tekster i danskundervisningen kan være med til at danne eleverne og give dem et bredt og nuanceret billede af verden. I følge forfatteren skal de litterære tekster udfordre de forestillinger og forståelser eleverne i forvejen har om verden, så de kan opbygge en ny forståelse. For dansklærere og studerende.
Bogen forsøger at udfordre nogle af litteraturundervisningens selvfølgeligheder ved at lede opmærksomheden hen på en undervisning, der giver sig i kast med tre forskellige begreber - adkomst, uafgørlighed og defamiliarisering. Disse begreber knytter sig til de "abstruse tekster," som er dem, der er blevet stemplet som for svære for folkeskolens litteraturundervisning. Bogen er dog ikke et angreb på den litteratur, der bliver læst i skolen i dag, men et forsvar for den litteratur, der ikke bliver læst.
En rigtig spændende og vel-gennemarbejdet bog om litteraturen og dens dannende funktion. Bogen argumenterer og begrunder på baggrund af mange observationer af elever i litteraturundervisningen, hvilket giver bogens tanker og teori et nutidigt og troværdigt præg.
Der findes flere bøger om litteratur og dannelse, men med forskellige vinkler på emnet, fx: Litteraturundervisning - mellem analyse og oplevelseNår børn læser fiktion og Når børn læser fiktionDer findes flere bøger om litteratur og dannelse, men med forskellige vinkler på emnet, fx: Litteraturundervisning - mellem analyse og oplevelse og .