Bøger / faglitteratur

Marxisme og feminisme : hvorfor klassekamp er kvindekamp


Beskrivelse


Summary: Kvindekamp og feminisme er in. Men hvad er feminisme? Mens kvinder har mobiliseret sig i massebevægelser i en lang række lande for basale krav som retten til abort og ligeløn, erklærer politikere helt ind i de borgerliges rækker sig som feminister. Endda Margaret Thatcher og Hillary Clinton er i mainstreammedierne blevet udråbt til feminister. Kapitalistiske giganter som H&M sælger T-shirts med tryk a la “Girl boss” og “I’m a feminist”. Tøjet er syet af fattige, underbetalte arbejderkvinder under horrible arbejdsforhold i lavtlønslande.Løsrevet fra klassekampen bliver kvindekampen modsætningsfyldt. Og det er netop feminismens problem. Med udgangspunkt i tekster fra toneangivende eksponenter for hver retning undersøger den danske marxist og historiker Marie Frederiksen i denne bog de tre hovedtendenser i den mere radikale feminisme; queer-teori, intersektionalitet samt antikapitalistisk feminisme; og underkaster dem en marxistisk kritik for at besvare det brændende spørgsmål: Hvordan bekæmper vi bedst undertrykkelse og ulighed?Bogen er et frisk pust i en til tider betændt debat og udmærker sig ved teoretisk klarhed samt et sprogbrug og argumentation, der er til at forstå. Et must read for alle, der vil bekæmpe undertrykkelse og ulighed.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2020

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 18. aug. 2020

Bog skrevet ud fra en marxistisk synsvinkel, der ønsker at besvare, hvad årsagerne er til kvindeundertrykkelse, og hvordan man bekæmper den. For voksne med interesse i klasse-og kvindekamp.

Bogen beskriver tre teoretiske feministiske retninger: queer-teori, intersektionalitet og den antikapitalistiske feminisme og udsætter dem for marxistisk kritik. Forfatteren sætter marxisme og ikke mindst en socialistisk verdensrevolution op som alternativ til de tre retninger. Efter denne analyse og kritik følger et appendix med tekster af Rosa Luxemburg, Vladimir Lenin, Leon Trotskij og Clara Zetkin.

Velargumenteret og teoretisk funderet værk med et fokus på, at samfundsklassernes opståen og kvindeundertrykkelse er sammenfaldende. Bogen påberåber sig revolution og afviser blot at gå til feminismen på akademisk vis. Det kræver dog akademisk tilgang at læse værket. Der er mange interessante pointer, og forfatteren er virkelig inde i sit stof. Kilderne er alle af ældre dato og fortæller dermed historisk om marxisters tanker om kvindesagen og ikke om nutiden. Den tager forfatteren sig selv af.

Kvindekamp er klassekampKræv det umulige og Kræv det umulige omhandler nogle af de samme emnerKvindekamp er klassekamp og omhandler nogle af de samme emner.