Bøger / faglitteratur / bibliografier

Før og efter stemmeretten : køn, demokrati og velfærd


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med 100-året for kvinders valgret.

Bogen debatterer 100-års jubilæet for kvinders stemmeret i 2015. Med Grundloven af 1915 blev vælgerskaren mere end fordoblet, men kun få kvinder fik plads i Rigsdagen. Hvor stod den kønsmæssige profil for dansk demokrati og velfærd dengang, og hvor den står i dag, 100 år senere? Med Grundloven fra 1915 blev Danmark det femte land i verden, der indførte stemmeret for kvinder. Den blev et middel til at skabe politiske forandringer, og det var startskuddet til en lang kamp for ligestilling og demokrati. I ti kapitler beskriver eksperter inden for hver deres felt, hvordan kvinders tilstedeværelse og repræsentation i politik har set ud fra slutningen af 1800-tallet og op til i dag – og de giver deres perspektiv på, hvordan den kommer til at præge fremtiden. Bogen ser på, hvilken betydning 1915-grundloven fik for ligestillings- og velfærdspolitikken samt inkludering af kvinder og andre marginaliserede grupper i det danske demokrati. Det handler f.eks. om indvandrere, der i dag er et vigtigt og brændende spørgsmål i den politiske debat. Den kombinerer historiske og politologiske kapitler med det mål at præsentere en bred vifte af tilgange. Den sætter fokus på 1915-grundlovens betydning – et emne, der har været stærkt underbelyst i forskningen frem til i dag. Bidragyderne er Anette Borchorst, Drude Dahlerup, Mai Hostrup Brunse, Niels Finn Christiansen, Jørgen Goul Andersen, Anette Eklund Hansen, Heidi Vad Jønsson, Nina Javette Koefoed, Niels Kærgård, Jytte Larsen og Jytte Nielsen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 2015

af

af

Kirstine Hagen Thomasen

d. 22. okt. 2015

Antologi, henvendt til studerende og samfundsinteresserede, der går i dybden med kvinder og marginalisere gruppers inddragelse i demokratiet.

"Før og efter stemmeretten" er udgivet i anledning af grundlovsændringen af 1915, der gav stemmeret til kvinder og tyende. Bogens ti kapitler, der er skrevet af fagfolk og fagfællebedømt, sætter fokus på forskellige aspekter ved den gradvise ændring i kvindernes stilling i samfundet og inddrager klasseforhold og etnicitet. Bogen er illustreret og i hårdt bind, hvert kapitel er udstyret med litteraturhenvisninger, og bagest findes register og en tidslinje.

Antologien bevæger sig på et ganske højt fagligt niveau, og vil kunne læses af såvel fagfolk som studerende og samfundsinteresserede borgere. Den er indbydende og overskueligt sat op og især tidslinjen vil være populær blandt studerende.

Der er i anledning af jubilæet udkommet en del bøger med hver sin vinkel på 1915-grundloven, bl.a. Øjeblikke af frihedFik kvinderne ret?Tjenestepigerne, Fik kvinderne ret? og Tjenestepigerne. "Før og efter stemmeretten" går et spadestik dybere rent fagligt end mange af disseDer er i anledning af jubilæet udkommet en del bøger med hver sin vinkel på 1915-grundloven, bl.a. Øjeblikke af frihed, og Tjenestepigerne. "Før og efter stemmeretten" går et spadestik dybere rent fagligt end mange af disseDer er i anledning af jubilæet udkommet en del bøger med hver sin vinkel på 1915-grundloven, bl.a. Øjeblikke af frihed, Fik kvinderne ret? og . "Før og efter stemmeretten" går et spadestik dybere rent fagligt end mange af disse.


Arbejderhistorie

2017, nr. 1

af

af

Astrid Elkjær Sørensen

2017, nr. 1