I denne essaysamling sætter 10 mere eller mindre kendte forfattere og intellektuelle fra Mellemøsten fokus på forholdet mellem Mellemøsten og Vesten med udgangspunkt i historiske, kulturelle og politiske aspekter. Ideen til bogen opstod før Muhammed-karikaturerne, men nu er den blevet ekstra aktuel. Den henvender sig til læsere med interesse i en af nutidens meget alvorlige problemstillinger og kan være med til en afbalancering af nyhedsstrømmen.
Et meget væsentligt emne i bogen drejer sig om demokratiopfattelse. Forfatterne giver læserne indblik i en mere kompliceret problemstilling end blot det at sige at de arabiske lande skal adoptere vestens form for demokrati. Forholdet mellem Vesten og den muslimske verden har aldrig været godt, hvad talrige sammenstød i historiens løb viser. Nogle opfatter endda sammenstødet mellem de to kulturkredse som farligt og destabiliserende. Alle forfatterne har rod i eller forbindelse til Mellemøsten. Hver forfatter portrætteres kort og præcist af bogens redaktører, som alle er journalister.
Det specielle ved denne bog er, at den lader mellemøstlige forfattere og intellektuelle komme til orde til afbalancering af vestlige kommentatorer. Af flere af forfatterne (Oz, Nafisi, Pamuk og Jelloun) findes tekster på dansk.
Det er en bog til at blive klog af, ikke fordi den løser konflikterne, men fordi den formår at se udfordringerne fra flere sider og argumentere for dette på en overbevisende måde. Konflikten mellem Vesten og Mellemøsten er ikke ny, men da den udspiller sig nu igen er det vigtigt at blive præsenteret for aktuelle synspunkter.