Ungdomsbog. For mange er Mungo Park sikkert synonym med teateret af samme navn, men han var rent faktisk skotsk opdagelsesrejsende og læge, der levede 1771-1806, hvilket man kan forvisse sig om i denne roman, der retter sig mod yngre historisk interesserede læsere.
Mungo Park rejste sidst i 1700-tallet til Afrika for at finde Nigerflodens udmunding. Forfatteren er cand.mag. i historie og dansk og har skrevet faglitteratur om Afrika. Her blander hun dagbogsnotater med fiktion i en historie om en modig, hvid mand, der ufortrødent kaster sig ud i udforskning af uvejsomme egne og bliver udsat for tilfangetagelse, fængsling og sygdom. Dagbogsnotaterne er naturligvis præget af den tid, de er skrevet i. Maurerne er ondsindede, negrene ædle vilde og den hvide mand overlegen i alle aspekter. Teksten er sat op i ganske korte afsnit med gennemsnitligt 6 pr. side, hvilket gør læsningen ganske abrupt. For nogen vil det sikkert understøtte læsningen. Opsætning, den store font og den sproglige sværhedsgrad gør, at bogen fortrinsvis retter sig mod ungdomsmålgruppen. Forsidens lettere naivistiske tegning understøtter denne målgruppe. Bagsideteksten formidler glimrende indholdet.
Mungo Parks originale tekst er udgivet som Rejser i Afrika i 1797. Den kom på dansk første gang i 1801, og i en nyoversættelse i 1980. Ellers kun en skolebog på dansk om Mungo Park.
Skønlitterær fortolkning af den skotske opdagelsesrejsende Mungo Parks oplevelser i Afrika. Til ungdomsgruppen og historisk interesserede.