Når gymnasiet er en fremmed verden henvender sig naturligvis til gymnasielærere og administrationen på gymnasierne. Men i grunden har den budskab til alle, der arbejder med formidling af viden til mennesker med forskellige og komplekse baggrunde.
Bogens forfattere kommer fra Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet, Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet og Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet. Den er et eksempel på at videnskabelig litteratur godt kan skrives levende og indlevende, med indsigt og udsigt. Sproget er naturligvis videnskabeligt og med videnskabelige referencer, men ikke mere end at ikke-fagfolk snildt kan være med. Den er et resultat af en stor interviewundersøgelse foretaget i 2006 og præsenterer ikke bare svarene, men også forslag til løsningsmodeller. Metodeafsnittet kan findes online: http://www.samfundslitteratur.dk/fileadmin/Pdfe̲r/31442metodeafsnit.̲pdf.
Der findes litteratur om det at være uvant i de omgivelser, man studerer i, men ikke så store, samlede resultater som denne undersøgelse.
En bog, der er god at bliver klogere af. Gennemarbejdet videnskabeligt materiale med bud til mange flere end de gymnasielærere, der burde læse den hver og én!.