Bogens nærlæsninger og litteraturhistoriske perspektiveringer af hovedværker i den nordiske modernistiske lyrik henvender sig til litteraturstuderende på de videregående uddannelser.
Afhandlingens formål er ifølge forfatteren dobbelt: Dels at se den nordiske modernisme i det 20. århundrede som et samlet hele, dels at revidere og nuancere en for ensidig og negativ forståelse af modernismen som udelukkende destruktiv og virkelighedsfornægtende. Tyngdepunktet ligger ikke i det metodiske, men i de seks tekstanalytiske "litterære historier" Louise Mønster fortæller om den modernistiske lyrik med udgangspunkt i 14 centrale danske, norske, svenske og finlandssvenske forfattere og værker. Tidsmæssigt spænder de over det meste af det 20. århundrede, fra Sophus Claussen Djævlerier, 1904, til Henrik Nordbrandt Ormene ved himlens port, 1995, og derudover bl.a. Södergran, Björling, Ekelöf og Tranströmer. Gennem nærlæsninger af udvalgte tekster, centreret omkring temaer som jeg og omverdenen, metafysikkritik, det hæsliges æstetik og sprogholdning påvises der en række tematiske og æstetiske ligheder på tværs af landegrænser, perioder og forfatterskaber.
Bogen er en omarbejdet version af LM's ph.d.-afhandling ved Institut for Sprog og Kultur, Aalborg Universitet, hvor hun er adjunkt.
Et overbevisende eksempel på at det er muligt at skrive litteraturhistorie med udgangspunkt i analyser af de enkelte tekster uden at gribe til store og ofte alt for generelle og luftige syntesedannelser.