Værket henvender sig til såvel Hans Magnus Enzensbergers publikum som til et publikum med generel interesse for litteraturhistorie og samfundsdebat.
Enzensberger har gennem årene skrevet en mængde essays med litterære emner. De er samlet i en tysk udgave på over 900 sider, hvorfra Per Øhrgaard har fundet det foreliggende udvalg af vægtige tekster, hvoraf et par tidligere har været udgivet på dansk. Han har valgt at bringe teksterne i omvendt kronologisk rækkefølge, fordi Enzensberger er blevet lettere tilgængelig med årene. Blandt de mest vedkommende står det varme og dejlige erindringsessay om Enzensbergers tid i et af Hitlers uniformerede ungdomskorps, hvorfra han skulkede og fandt ly i Nürnbergs Stadsbibliotek, hvor bibliotekaren lod ham græsse frit og skabte baggrunden for hans litterære liv. Samme bibliotekar reddede, viste det sig senere, som der står i efterskriften, centrale værker fra krigens ødelæggelser. Andre væsentlige tekster er fx "Hadproducenterne", "Hvordan jeg prøvede at opdage Amerika" og set fra et dansk synspunkt "Gulliver i København", 1963, hvor meget får en meget hvas kritik, men hvor Bjørnvig, Sarvig, Wivel og navnlig Rifbjerg roses. Udvalget viser en indsigtsfuld og velskrivende Enzensberger, hvor man end slår ned.
Anvendelse oplagt i forlængelse af Enzensbergers andre værker på dansk, eller som fx Pamuk Den naive og den sentimentale romanforfatter, 2009, eller Nabokov Timer i litteratur, 2011.
Fremragende udvalg af Enzensbergers formidable essays.