Magthaverne har gennem historien overvåget folk for at opsnappe eventuelle farer for at miste magten. Teknologi og metoder har dog ændret sig. For politisk interesserede, historikere og samfundsforskere, ligesom den er relevant i en undervisningssammenhæng fra ungdomsuddannelser og opefter.
Vi taler meget om overvågning og kæder det ofte sammen med ny teknologi. Det er dog ikke noget nyt fænomen. Forfatteren, der er historiker og forskningschef for kommunikationsmuseet Enigma, beretter om begrebet fra fyrsters og regenters brug af spioner og overvågning af posten til computernes indtog, der gør masseovervågning mulig. Undervejs hører vi om telegrammer og telefonaflytning, overvågningscentraler under 2. verdenskrig, postcensur, kodeapparater, den kolde krigs spionage og Stasiarkiver. Teknologien har ændret sig, men dilemmaet mellem statens sikkerhed og privatlivets fred er gennemgående. Noter, fyldig litteraturliste og stikordsregister.
Grundig og interessant gennemgang af et emne, vi som oftest forbinder med nyere tid. Det bliver til en særlig del af samfundshistorien, der perspektiverer nutidige problemstillinger. Velskrevet med en klar struktur og konkrete eksempler fra historien.
Emnet er behandlet i Big Brother 2.0OvervågningRet, privatliv og teknologi, Overvågning og ud fra et juridisk perspektiv i Ret, privatliv og teknologi, men det er første gang, det behandles historiskEmnet er behandlet i Big Brother 2.0, og ud fra et juridisk perspektiv i Ret, privatliv og teknologi, men det er første gang, det behandles historiskEmnet er behandlet i Big Brother 2.0, Overvågning og ud fra et juridisk perspektiv i , men det er første gang, det behandles historisk.