Filosofisk funderende udgivelse med udgangspunkt i modsætningsforholdet mellem selvdannelse og kosmopolitik. Bogen kan anvendes på læreruddannelsen samt især på de pædagogiske professionsuddannelser.
Bogen er en teoretisk og velfunderet udgivelse om pædagogik set i et filosofisk perspektiv med hovedfokus på begreberne kosmopolitisme og verdensborger. Budskabet er, at vi nu som menneske ikke kun er en del et nært forpligtende fællesskab, men også af et globalt forpligtende fællesskab, hvilket har både betydning og konsekvenser for vores dannelse og værdier. Dette nødvendiggør derfor didaktiske overvejelser og tiltag for at synliggøre de globale udfordringer. Omdrejningspunktet for bogen er, at en pragmatisk funderet pædagogik kan hjælpe individet med at udfolde sig i samfundet, samtidig med at individet tager et globalt ansvar. Spændende og interessant, men samtidig krævende og svært tilgængelig læsning.
Filosoffen Peter Kemps bog Verdensborgeren som dannelsesideal, 2005 diskuterer samme problemstillinger og er derfor oplagt at læse sammen med denne udgivelse.
Filosofisk pædagogisk udgivelse, som diskuterer de didaktiske konsekvenser af, at vi ikke kun er borgere i et samfund, men i et verdenssamfund.