Det er forfatternes ønske, at bogen kan hjælpe ledere med at spotte ildsjæle, og det er derfor især dem, der er bogens umiddelbare målgruppe.
De to forfattere, der er hhv. konsulent og journalist/direktør ser de helt særligt engagerede personer, vi kender som ildsjæle, som dem, der skal sikre landets velstand i den globale konkurrence. I bogen diskuterer de, hvad ildsjæle er, og hvordan man udvikler dem, og det er deres tese, at det at være ildsjæl ikke kun er et spørgsmål om talent, det er noget, der kan udvikles. Forfatterne definerer fire arketyper af ildsjæle: entreprenøren, ideologen, eksperten og integratoren. Endelig bringer bogen en række skemaer, der skal hjælpe til at beskrive enkelte personers "ildsjælspotentiale". Bogens anden hoveddel indeholder otte relativt lange interviews med forskellige ildsjæle primært fra erhvervslivet, fra Lars Larsen til Thyra Frank. Det er udmærkede journalistiske portrætter, men de bringer ikke noget nyt om personerne, som alle er meget kendte i forvejen, og det lykkes generelt ikke forfatterne at overbevise om det originale i deres iagttagelser.
Der er kun lidt på dansk om ildsjæle. I forhold til fx Ildsjælenes bog, 2010 er denne i højere grad orienteret mod erhvervslivet.
Forfatterne præsenterer en række interviews med ildsjæle, samtidig med at de kommer med bud på, hvordan man kan arbejde bevidst med udvikling af ildsjæle.