Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Resten i Vesten : verdenslitteratur i modernismens margin


Beskrivelse


Modernistisk læsning af fire færøske forfattere: William Heinesen, Jørgen-Frantz Jacobsen, Jens Pauli Heinesen og Gunnar Hoydal set i en verdenslitterær kontekst med kraftlinjer mellem kontinentale romanklassikere af Thomas Mann og Albert Camus.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2014

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 15. sep. 2014

Henvender sig primært til litteraturstuderende på universitet samt litteraturforskere. Andre med særlig interesse for færøsk litteratur kan også læse med.

Forfatteren er forsker ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet. Gennem analyse af værker af fire store færøske forfattere fra det 20. århundrede: Barbara af Jørgen Frantz Jacobsen, Det gode håb af William Heinesen, Stjernerne over Andes af Gunnar Hoydal og Á ferd inn í eina óendaliga søgu af Jens Pauli Heinesen sættes modernismen ind i en verdenslitterær kontekst. Der er især fokus på modernismens spredning fra Europa til resten af verden gennem en prioritering af sted over tid. Hver analyse er omfattende. Der trækkes linjer til resten af Europa gennem analyser af Doktor Faustus af Thomas Mann og Pesten af Albert Camus. Værket afrundes med et engelsk referat. Udførligt noteapparat, person- og emneregister samt litteraturliste. Skrevet i et akademisk sprog, der passer til målgruppen.

Jógvan Isaksens Færøsk litteratur fra 1993 præsenterer også de fire ovennævnte færøske forfattere, men i punktnedslag og lettere tilgængeligt sprog. I Perspektiver på Henrik Stangerup - og andre nordiske forfattere, som BRM også står bag, gives en opsummering af denne bogs analyser.

Meget omfattende litterært værk, der med vægt på analyser af fremtrædende færøsk litteratur undersøger modernismens udbredelse og form i et europæisk udkantsområde.



Informationer og udgaver