Bøger / skønlitteratur / digte

Sabotage : digte


Beskrivelse


Digte om sproget som forudsætning for vores virkelighedsopfattelse og om det førsproglige som led i tilværelsestolkningen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2010

af

af

Steffen Kronborg

d. 5. mar. 2010

Sabotage er for trænede lyriklæsere.

Som indgang til Sabotage har Janus Kodal valgt de første ord i Johannes Evangeliet: "I begyndelsen var Ordet/ og Ordet var hos Gud/ og Ordet var Gud." Ordet, religionen, tilblivelsen og kroppen er nogle af de gennemgående temaer i digtsamlingen, som bl.a. sætter fokus på, hvordan ordene er med til at definere vores tilværelse. Selv om ordene ikke er det eneste, der betyder noget: "Ordets eksistens/ indebærer eksistensen af noget udenfor." Ordet - eller sproget, som ordet er en del af - er kun forudsætningen for noget andet og større: "I begyndelsen er handlingen ord/ begrænset af grammatik. Muskler/ i det mulige." Bag ordene lever det usagte: "Ord til andet/ uden virkning. Henvist til alt det der aldrig er sagt." Selv om digtsamlingen formelt set er strengt symmetrisk konstrueret i fire dele, hver indeholdende ti digte med fire vers à fire linjer, er Kodals ordunivers bestemt ikke hverken enkelt eller lettilgængeligt. Digtene er tværtimod mangetydige, uhåndgribelige og åbne for fortolkning.

Janus Kodals nye digtsamling udbygger et forfatterskab, der ikke ønsker at blive taget til indtægt for tilværelsestolkninger, fastlagt på forhånd. Udgangspunktet i skabelsesmytologien og religionen kan bringe mindelser om Simon Grotrians digtning.

Janus Kodals 40 digte er trods det beskedne omfang hverken hurtigt læst eller hurtigt fordøjet. Hvor meget digtene giver fra sig afhænger i høj grad af, hvor meget læseren selv bidrager med.


Kristeligt dagblad

d. 22. juni 2010

af

af

Peter Stein Larsen

d. 22. juni 2010


Weekendavisen

d. 31. mar. 2010

af

af

Lars Bukdahl

d. 31. mar. 2010


Berlingske tidende

d. 3. maj 2010

af

af

Jørgen Johansen

d. 3. maj 2010


Standart

Årg. 24, nr. 2 (2010)

af

af

Jakob Østergaard Nielsen

Årg. 24, nr. 2 (2010)