Målgruppen er primært politikere og ledere og ansatte i den offentlige sektor, men kan også interessere andre deltagere i debatten om hvordan vi kan videreudvikle velfærdssamfundet for færre skattekroner.
De to forfattere er cand.scient.pol.'er og ansat ved Teknologisk Institut. De definerer social innovation som nye og bedre samfundsløsninger der er ført ud i livet og skabt af samfundets aktører, og ikke for dem. Fokus er på de ikke-offentlige aktører, og de fremhæver entusiastisk de potentialer, der her ligger for at drive den sociale innovation i Danmark fremad. Det kan være i almindelige virksomheder med socialt ansvar, hos de socialøkonomiske virksomheder, i fritidsforeninger, boligforeninger, nabofællesskaber, hos familiemedlemmer og blandt de frivillige. Det er en klart disponeret fremstilling der viser mulighederne, de nuværende barrierer, og hvordan det offentlige kan arbejde systematisk med at fremme den sociale innovation. Undervejs er der mange opmuntrende eksempler fra ind- og udland på tiltag, der har virket, og sidst en inspirationsliste med 99 initiativer.
Social innovation, 2011 har en lidt anden definition af begrebet, men samme mål om at bryde det offentliges monopol på velfærdsudviklingen.
En systematisk oversigt over det potentiale der ligger hos aktører uden for den offentlige sektor, når det gælder om at videreudvikle velfærdssamfundet, med mange konkrete initiativer der kan inspirere politikere og ledere og ansatte i det offentlige.