Bøger / faglitteratur

Små historier fra Firenze : om kunst og kultur


Beskrivelse


En uhyre informativ, men overskuelig og letlæselig kulturhistorie om renæssancens vigtigste, europæiske storby. Malerkunsten står centralt i mange kapitler, og bl.a. derfor er bogen overdådigt illustreret med verdenskunst fra Firenze, men også med fotos med motiver som ikke er så umiddelbart tilgængelige. Gennem en række punktnedslag og skæve vinkler tegnes et billede af Firenze som et europæisk, kulturelt knudepunkt – som også på mangfoldige måder involverer dansk kunst og tænkning med relation til Firenze. Derfor er der også til stadighed linjer til og fra Danmark. Renæssancen er et omdrejningspunkt, men i et par indledende kapitler og i hele bogens komposition trækkes der lange linjer fra Dante og renæssancen til vore dage. Men også mere komplekse emner som forholdet mellem kunst og virkelighed, kirken og folket, katolicisme og protestantisme, mentalitet i syd og nord, kulturmøde m.m. bliver behandlet. Betegnelsen “små historier” hentyder til den historiske metode som kaldes mikrohistorie. Med historikeren Carlo Ginzburgs ord: “Mikro –­ i mikrohistorie – er i familie med mikroskop, ikke med mikro i betydningen ubetydeligt. Mikrohistorien tager fat i noget tilsyneladende uvigtigt og viser dets vigtighed – ­eller den tager fat i noget, alle er enige om er vigtigt, og finder noget nyt ved at gå tæt ind på emnet og mikroskopere det.”.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2010

af

af

Kent Skov

d. 7. juni 2010

Bogen har trods sit umiddelbart snævre og seriøst historiefaglige sigte også med sin tilgængelighed og gode historier en bredere appel til den alment interesserede i historiske emner og de mange interesserede i italiensk renæssancekultur.

Kultur- og kunsthistorisk bog om Firenze med fine illustrationer. Bogen består af kortere historier med renæssancens Firenze som omdrejningspunktet, men der trækkes linjer tilbage til Dante og frem til nyere kunsthistorie. Fortællingerne er inspireret af den historiske metode, "mikrohistorie". De tager afsæt i konkrete episoder, som kan forklare almenhistoriske vilkår. Det gør Ivan Z. Sørensen (IZS), tidligere lektor v. Firenzes universitet, kort rede for i optakten til de 16 historier, der har forskellige emner og tilgange - fra det berettende til det essayistiske. En del relaterer til dansk kulturhistorie, som det er tilfældet med beretningerne om Niels Stensen, Kierkegaard, H.C. Andersen og Blixen samt danske Kirsten Aschengreen, der med succes bestyrede det såkaldte Frederik Stibbert-sølvkammer i Palazzo Pitti. Andre historier omhandler den futuristiske digter Mina Loi, forfatterne Stendhal og Antonio Tabucchi. Interessant er også den autentiske dramatiske historie om bigami "Lille kærlighedshistorie anno 1459".

Af IZS findes fx også Inden turen går til Firenze. Desuden (dele af) bøger fx Kunsten i den italienske renæssance.

Veltilrettelagt og fint illustreret bog bygget på korte historisk realistiske beretninger omkring renæssancens Firenze.


Berlingske tidende

d. 1. okt. 2010

af

af

Jørgen Johansen

d. 1. okt. 2010


Kristeligt dagblad

d. 19. juli 2010

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 19. juli 2010


Weekendavisen

d. 2. juli 2010

af

af

Morten Beiter

d. 2. juli 2010


North-debat

Nr. 105 (2010) = North-art magazine nr. 121 (2010)

af

af

Carl Nørrested

Nr. 105 (2010) = North-art magazine nr. 121 (2010)


Gymnasieskolen

Årg. 93, nr. 19 (2010)

af

af

Johan Rosdahl

Årg. 93, nr. 19 (2010)