Bøger / faglitteratur

Strejke : Claire Fontaine, Rosa Luxemburg, Gayatri Chakavorty Spivak


Beskrivelse


Tre tekster om strejken som revolutionær strategi, det den engang betød og om den stadig har en rolle at spille i klassekampen i dag og fremover. For læsere med interesse for klassekamp og marxistisk analyse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 17. juni 2021

Tre tekster om strejken som revolutionær strategi, det den engang betød og dens nuværende repræsentationsformer. For læsere med videregående interesse for strejken som middel i klassekampen.

Bogens afsæt er, at verden er i forandring. Sammenbruddet af den senkapitalistiske verdensorden er startet, hvilket har gjort de gamle koordinater for klassekampen ubrugelige. I en venstrekommunistisk tradition for historisk analyse og kritisk tænkning zoomer bogen ind på klassekampens historiske og nuværende repræsentationsformer. Mikkel Bolt og Dominique Routhier kommer i forordet bl.a. ind på strejken i historien. I bogens længste tekst skitserer Rosa Luxemburg massestrejkens historie i Rusland, og hun viser, at strejken blot var ét blandt mange våben, som proletariatet kunne anvende i kampen for at gøre kapitalens herredømme uvirksomt. Herefter følger en kortere tekst af Gayatri Spivak, der redegør for generalstrejken som europæisk fænomen og som genstand for marxistisk fortolkning. Bogens korteste tekst er skrevet af kunstnerduoen Claire Fontaine i 2019, og beskriver den menneskelige strejke som en generisk modstandsbevægelse, der kan rette sig mod enhver undertrykkelse.

Interessante tekster, der belyser (masse)strejkens historie og dens aktuelle repræsentationsformer, og som lægger op til, at tiden er inde til den menneskelige strejke.

Læs fx også Luxemburgs politiske essays Mod krig og imperialismeMarxisme og feminisme og Marxisme og feminismeLæs fx også Luxemburgs politiske essays Mod krig og imperialisme og .



Informationer og udgaver