Books / fiction for children

Urskoven


Description


Billedbog. I en poetisk, fantasifuld tekst og illustreret med frodige farve-akvareller fortælles om forskellige, vilde dyr i Afrika, samt om nogle få danske dyr.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

C. E. Hald (skole)

d. 18. Dec. 2018

I 1937 udgav man Schades tekst til Scherfigs billeder. De blev genudgivet i 1967, og nu foreligger billedbogen igen, denne gang via Nyt Dansk Litteraturselskab. Af de tolv billeder er ni dyrfra Afrika og tre herhjemme-fra. Scherfigs tegninger er store og tydelige med dyrene som forgrund, men tegnet i en bevidst naiv streg med kraftige konturer og stærke farver. De kan genkendes og kannok fornøje børn i pege-billedbogsalderen. Men de er sat sammen med Jens Aug. Schades højttravende lyriske tekst, og den er bestemt ikke børnevenlig. Allerede i 1943 skrev en kunstanmelder iPolitiken om netop denne bog: "... Et skrækindjagende Eksempel er Jens August Schades Tekst til nogle Dyretegninger; det Barn, der er i Stand til at finde Meningen med Schades Ord, er endnu ikkefødt..." (citat slut). Jeg ville gerne gøre disse ord til mine, for de gælder også i 1986, hvorfor jeg ikke kan anbefale bogen til nogen bibliotekstype.


The libraries' assessment

d. 23. Mar. 2005

By

By

Inger Aarup-Kristensen

d. 23. Mar. 2005

Billedbogen Urskoven af Jens August Schade og Hans Scherfig udkom første gang i 1937. I 1986 blev den genudgivet med støtte fra Nyt Dansk Litteraturselskab. Sammenlignet med 1986- udgaven har nærværende bogs illustrationer en ændret farvesætning. Farverne er mørkere, mere grønlige og med større kontraster. Der er også små ændringer i de enkelte billeder: Elefanten har fx ingen stødtænder. I 1986 udgaven træder pennestrøgene frem, mens 2005 udgavens billeder har små bitte prikker og mere ligner fotos af tegninger. Teksten er den samme i de to udgaver, men opsætningen er ændret, så den nu er lettere at læse. Spørgsmålet er, om nutidens læsere stødes af forfatterens syn på Afrikas børn, som selvfølgelig matcher datidens forestillinger. På s. 22 står fx: "De små negere, som står udenfor billedet .......kan ikke begribe, at et dyr kan vokse sig så stort! Så slår de sig bag i halen af fryd og henrykkelse..". Storken, der fløj over Danmark, så desuden hvide børn i bukser og kjoler, mens den senere så "kolorerede små unger, som voksede nøgne op af Afrikas jord" Måske er denne billedbog bedre egnet til studier i 30ernes børnelitteratur end til højtlæsning i nutidens børneværelser?.


The libraries' assessment

d. 5. Apr. 2019

By

By

Ove Frank

d. 5. Apr. 2019

Man får det indtryk, når man læser bogen (genoptryk fra 1937), at teksten er et bestillingsarbejde til Hans Scherfigs dejlige dyrebilleder. Hvert billede har sin tekst, der forklarer noget om det dyr, man ser på billedet, og nogle steder er teksten ikke forståelig for børn; f. eks.: »I naturens dybe skød, i den sig bugtende Nilens grønne grød af planter og saft og vand - bor KROKODILLEN!« Bogen kan ikke anbefales på grund af teksten.