Den britiske historiker Michael Pye skriver en vidtfavnende fortælling om kulturen omkring Nordsøen gennem 1000 år, fra frisiske handelsfolk og munke til den moderne kapitalismes fødsel i Antwerpen. Til historisk interesserede lystlæsere.
Michael Pye gør i bogen rede for at kystegnene omkring Nordsøen ikke var en barbarisk udkant af Europa men et lokomotiv for kulturel udvikling på højde med middelhavsregionen. Friserne slår i 600-tallet de første europæiske sølvmønter siden romerriget. Engelske munke udforsker naturen og vikinger grundlægger handelsbyer ved kysterne. Hansestæderne gør købmænd til en magtfaktor som sætter konge og kirke til vægs. Beginerbevægelsen frigør kvinder i middelalderen og matematiske tænkere muliggør den første børs i Antwerpen i 1531.
Bogen giver et fascinerende indblik i fortidens verden og Pye gør op med gammelkendte myter som at England blev erobret militært af angelsakserne og at kunstens opblomstring i renæssancen kun var et norditaliensk fænomen. Læseren får et unikt indblik i udviklingen af den nordeuropæiske kultur, som vi også er en del af i Danmark. Og Pye har en fin pointe, når han viser hvordan fattige samfund ved havet skaber fremskridt pga. og ikke på trods af det barske miljø.
Der er ikke andre bøger som giver et historisk overblik over Nordsøområdet men fx Frisere, saksere og danereDanmark og hansestæderne og Danmark og hansestæderne giver yderligere indblik i nogle af bogens aspekterDer er ikke andre bøger som giver et historisk overblik over Nordsøområdet men fx Frisere, saksere og danere og giver yderligere indblik i nogle af bogens aspekter.