Bøger / faglitteratur til børn / tegneserier

Illustreret Danmarks-historie for folket. Bind 1 : De ældste tider : fra verdens skabelse og til og med jægerstenalderen


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

1. del af Claus Deleurans tegnede Danmarks-historie, der går som føljeton i Ekstra Bladet, er her samlet i et album. Bogen er delt op i en indledning med naturvidenskabeligt og oldnordisk stofom verdens skabelse, et første kapitel om jordens urtid og et andet kapitel, hvor vi så småt kommer ind i den egentlige Danmarkshistorie med jægerstenalderen. Tegningerne er i Deleurans kendtekarikerede lidt spøjse stil. Som forbillede for bogen (serien) står A. Fabricius" bog fra 1855 med samme titel, og bogen er lavet på samme måde som den tids folkelige historiebøger med et hav afdigressioner og snakkende sidespring af mere eller mindre relevant og underbygget karakter. Tegnemæssigt fungerer det ofte med en lille sortklædt hr. Deleuran, der med løftet pegepind docerer omdette eller hint med fodnoter og litteraturliste som ballast. Bogen er utroligt ordrig med side op og side ned af håndtegnet tekst og små billeder med et ofte gnidret helhedspræg. Man kan ikke ladevære med at imponeresover det store arbejde og den omhu, der er lagt i billederne. Hvem bogen egentlig henvender sig til er svært at sige. På mig virker enkeltsiderne i avisen udmærkede, mensamlet til en bog overvældende - og man kan næsten se de kommende 30 bd. for sig, inden vi når "vor tid". For udholdende børn fra ca. 10-11 år og voksne Deleuran-fans.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En meget utraditionel Danmarkshistorie, som Deleuran har sat sit stærke personlige præg på. Ikke blot er den udformet som tegneserie med en fyldig tekst, men den tager også mange flere emnerop, end titlen antyder. Vi begynder med universets skabelse og udvikling. Så ser vi på de forskellige kulturers skabelsesmyter, på livets oprindelse og på udviklingslæren. Også Jordens geologiskeudvikling får vi forklaret, men efter istiden lægges hovedvægten på stenalderfolkene i det, der nu er Danmark. Tegne- og fortællestil er opfindsom og sprudlende og bærer præg af et grundigtforarbejde - populærvidenskab på et højt plan. Direkte fejl har jeg ikke fundet, men naturligvis er meget forenklet kraftigt, og nogle konklusioner og teorier er ret dristige. Spændende er f.eks.forsøgene på at sammenstille myte-elementer fra forskellige tiders kulturer. Men tørt bliver det aldrig, mange små finurligheder og stilbrud liver op undervejs både i billede og tekst. Serien hartidligere været bragt iEkstra Bladets lørdagstillæg. Her er den nedfotograferet til almindelig albumstørrelse. Teksten er derfor nogle steder blevet noget småt og svær at se, især hvor den ertrykt på farvet baggrund. Henvender sig til voksne, men børn fra ca. 11-12 år vil sagtens kunne få fornøjelse af bogen.